”Vi ska skaffa fram 1 000 boendeplatser snabbt”

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått i uppgift att skaffa fram 250 evakueringsplatser för ukrainska flyktingar omedelbart. "Det här kan handla om boende i allt från skolor, gymnastiksalar till stugbyar", säger länsstyrelsens integrationssamordnare.

Sörmland 10 mars 2022 09:57

Europa står just nu inför den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Enligt FN har minst 2,2 miljoner människor flytt från Ukraina sedan den ryska militärens fullskaliga invasion inleddes för två veckor sedan.

– Länsstyrelserna har fått en förfrågan om att skaffa fram 12 000 tillfälliga evakueringsplatser nationellt och för Sörmlands del handlar det om 1 000 platser. Vi ska få fram 250 platser omedelbart och 750 skyndsamt, säger Alina Treijner som är integrationssamordnare vid länsstyrelsen i Södermanlands län.

Under onsdagen har hon skickat ut förfrågan till länets kommuner, som i flera fall redan anat vad som var på gång och börjat förbereda sig. Treijner ska rapportera tillbaka till Migrationsverket runt lunchtid under torsdagen.

– Det här kan handla om boende i allt från skolor, gymnastiksalar till stugbyar. Fastigheter där kommunerna är ägare eller verksamhetsansvariga. Men i första hand kan jag tänka mig att det handla om vanliga lägenheter i allmännyttans bestånd, fortsätter Treijner.

Hon berättar att det hänt väldigt mycket den senaste veckan – och speciellt sedan klockan åtta på onsdagsmorgonen då hon själv fick förfrågan från Migrationsverket.

Hur omfattande kan det här bli?

– Det är svårt att sia om. Hittills är det 968 flyktingar från Ukraina som registrerats i Sverige enligt massflyktsdirektivet, men det totala antalet som sökt skydd i Sverige ska vara 3 520 sedan konfliktens start. Det kom 621 personer bara under tisdagen, så det är en väldigt snabb ökning. Migrationsverkets prognos är att de just nu inte klarar av det här i sina egna boenden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Kriget i Ukraina

Ukrainska styrkor uppges ha korsat Dnepr

Ukraina
Ukrainska styrkor uppges ha korsat Dnepr

Nasa: Vete för miljarder på ockuperad mark

Ukraina
Nasa: Vete för miljarder på ockuperad mark
Visa fler
Ämnen du kan följa