”Vi ska skaffa fram 1 000 boendeplatser snabbt”

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått i uppgift att skaffa fram 250 evakueringsplatser för ukrainska flyktingar omedelbart. "Det här kan handla om boende i allt från skolor, gymnastiksalar till stugbyar", säger länsstyrelsens integrationssamordnare.

Sörmland 10 mars 2022 09:57

Europa står just nu inför den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Enligt FN har minst 2,2 miljoner människor flytt från Ukraina sedan den ryska militärens fullskaliga invasion inleddes för två veckor sedan.

– Länsstyrelserna har fått en förfrågan om att skaffa fram 12 000 tillfälliga evakueringsplatser nationellt och för Sörmlands del handlar det om 1 000 platser. Vi ska få fram 250 platser omedelbart och 750 skyndsamt, säger Alina Treijner som är integrationssamordnare vid länsstyrelsen i Södermanlands län.

Under onsdagen har hon skickat ut förfrågan till länets kommuner, som i flera fall redan anat vad som var på gång och börjat förbereda sig. Treijner ska rapportera tillbaka till Migrationsverket runt lunchtid under torsdagen.

– Det här kan handla om boende i allt från skolor, gymnastiksalar till stugbyar. Fastigheter där kommunerna är ägare eller verksamhetsansvariga. Men i första hand kan jag tänka mig att det handla om vanliga lägenheter i allmännyttans bestånd, fortsätter Treijner.

Hon berättar att det hänt väldigt mycket den senaste veckan – och speciellt sedan klockan åtta på onsdagsmorgonen då hon själv fick förfrågan från Migrationsverket.

Hur omfattande kan det här bli?

– Det är svårt att sia om. Hittills är det 968 flyktingar från Ukraina som registrerats i Sverige enligt massflyktsdirektivet, men det totala antalet som sökt skydd i Sverige ska vara 3 520 sedan konfliktens start. Det kom 621 personer bara under tisdagen, så det är en väldigt snabb ökning. Migrationsverkets prognos är att de just nu inte klarar av det här i sina egna boenden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Ukraina

Ukrainaseparatist till Kim: Låt oss samarbeta

Ukrainaseparatist till Kim: Låt oss samarbeta
Ukraina

Svensk riskerar dödsdom i rättslös process

Svensk riskerar dödsdom i rättslös process
Ukraina

FN-chefen på väg till Ukraina

FN-chefen på väg till Ukraina
Ukrainakriget

Sveriges Radio blockerad i Ryssland

Sveriges Radio blockerad i Ryssland
Fotboll

Klassikerlaget spelar för CL – och ukrainsk heder

Klassikerlaget spelar för CL – och ukrainsk heder
Visa fler