Förra året ökade bilstölderna i Sörmland med närmare 40 procent jämfört med 2019. Stölder från och ur bilar ökade med nästan 60 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet sammanställd av Stöldskyddsföreningen.
I Eskilstuna kommun låg bilstölderna på ungefär samma nivå som 2019, däremot ökade stölderna från och ur bilen med närmare 100 procent.
I Strängnäs ökade bilstölderna med 25 procent. Stölder i och från bilar ligger på samma nivå som 2019.
I Flen ökade bilstölderna med över 100 procent och stölderna med drygt 145 procent.
I Katrineholm låg bilstölderna på samma nivå som 2019 och statistiken visar en nedgång av stölderna.
I Nyköping sjönk bilstölderna med 30 procent och stölderna ökade med 15 procent.
I Gnesta ökade bildstölderna med 75 procent under 2020, men stölder från eller ur bilen minskade något.
Oxelösund visar ingen förändring, brotten ligger på samma nivå som 2019.
I Trosa sjönk bilstölderna något, men stölderna ökade med 55 procent.
Vingåker är den kommun som har mest positiva siffror, där sjönk både bilstölder och stölder från eller ur bilen.
Hur ska vi då skydda oss på bästa sätt?
– Trenden är ju tyvärr att dessa brott ökar. Det svåra under semester och vid resor är att man har mycket packning och andra värdesaker i bilen. Även en tom väska lockar tjuven, så se alltid till att tömma bilen själv, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.
Störningsutrustning som hindrar fjärrlåsning av bilen, används för att stjäla både bilar eller delar av bilar. Det vanligaste sättet att bli av med sin bil på är genom ”signalstöld”, det vill säga att signalen från bilens nyckel kapas. När du parkerar bilen, kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Om du hör att bilen går i lås, har du inte blivit utsatt för någon störningssändare.
– Ju fler bilar och husvagnar på parkeringsplatser och campingplatser, desto fler stölder, säger Lina Nilsson, som slår ett slag för rattkryckan som även fungerar på husbilar.
– Många litar i större omfattning på larmet och tror inte att bilen kommer att drabbas av inbrott eller stjälas. Rattkryckan är ett bra skydd, dessutom låter det mycket om någon försöker avlägsna den, säger hon.
Det finns många nya campare i Sörmland och både husbilar och husvagnar har ökat på vägarna då fler väljer att spendera semestern på hemmaplan.
Några tips till nyblivna campingsemestrare?
– Utnyttja grannsamverkan även när du är på rörlig fot. Meddela era grannar på både camping- och parkeringsplatser om man gör någon utflykt eller liknande, säger Lina Nilsson.
Ett annat brott som är vanligt under sommaren är bedrägerier längs med vägarna och på parkeringar av så kallade vägpirater som ger sken av att behöva hjälp utmed bilvägarna. Där har bilister erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt. Bedragarna har också tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig.
– Det var ett stort problem för 3-4 år sedan, men vi har sett en nedgående trend av dessa brott de senaste åren. Jag tror att informationen kring detta har gjort nytta, säger Lina Nilsson.
Men polisen höjer ett varnande finger för att just brotten längs vägarna kan öka igen.
– Förra året såg vi inte så mycket av vägpiraterna i Sörmland. Den här formen av brottslighet rör sig över stora områden, så de kan dyka upp var som helst. Men med lättnader i reserestriktioner, mer trafik på våra vägar samt en ökad försäljning av till exempel husbilar kommer brottsligheten att följa efter. Det rör sig om internationella ligor som har det här som affärsidé, de åker dit det finns störst chans att lyckas, säger Joakim Wallberg inspektör på brottssamordningen i region öst.
Med tanke på de ökade stölderna vid rastplatser, parkeringar, campingar och att vägpirater eventuellt kommer tillbaka i större skala, kommer ni att göra några riktade insatser eller liknande under sommaren?
– Nej, vi har trafikpoliser som kontinuerligt rör sig i Sörmland, framför allt längs E4:an. Under sommaren ökar vi bevakningen och då speciellt om något inträffar, vi följer lägesbilden. Vi prioriterar om de resurser vi har om vi ser att brottsligheten ökar på en viss vägsträcka, avslutar Joakim Wallberg.