Det är få tillfällen under året som folk önskar sig snö i prognosen mer än på självaste julafton. Men under de senaste tio åren är det bara tre julaftnar där det faktiskt varit vitt på backen och snödjupet är långt ifrån de 70 centimeter snö som låg på marken i Bie, en dryg mil norr om Katrineholm, på juldagen 1955. Det är också rekordet för snödjup i Sörmland under december månad sedan mätningarna för snödjup startade 1951. I år ser det däremot ut som att det kan falla en del snö på självaste julafton och några dagar framåt.
Enligt Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, kommer vädret under den resterande veckan fortsatt bestå av nederbörd och temperaturer på 5-6 grader.
– Men framåt måndagen och tisdagen (23 och 24 december reds. anmärkning) blir det kyligare och då kan nederbörden övergå i blötsnö. Däremot är det nog väldigt otroligt att snön stannar efter att den fallit. Därför får man räkna med att det blir en grön jul i år, säger hon.
Nederbörden som kan variera mellan regn och blötsnö ser ut att fortsätta falla över stora delar av Sörmland under julafton och fram till annandagen. Därefter kommer temperaturerna att vända uppåt och åter lägga sig på 5-6 plusgrader under mellandagarna.
Men det är långt ifrån den typen av nederbörd som föll år 1981 då det bara under ett dygn föll 3,5 decimeter snö i Vingåker.
Charlotta Eriksson betonar dock att det fortfarande är relativt tidigt i tiodygnsprognos och ju närmare man kommer julafton desto säkrare blir också väderprognosen för julaftonen.
I stora delar av Sörmland råder det meteorologisk vinter men i Nyköping och efter stora delar av Sörmlandskusten är det faktiskt fortfarande höst.
– Som det fortsatt kommer att se ut under den närmsta perioden så kommer det inte ens att klassas som vinter i vid kusten under julen, säger Charlotta Eriksson.
För att det ska räknas som meteorologisk vinter måste medeltemperaturen vara under noll grader i fem dagar i streck. Enligt Charlotta Eriksson är det relativt normalt att temperaturen är något lägre i inlandet än vid kusten.
Blickar vi däremot vidare mot hur många vita julaftnarna som Sörmland förärats med under det senaste tio åren är det bara att konstatera att det överlag varit barmark och grönt snarare än snö och vitt. 2010 var det över en decimeter snö i så gott som hela landet medan det under de två efterföljande julaftnarna låg några centimeter snö i Sörmland. Men därefter fick sörmlänningarna vänta ända fram till 2017 innan det åter skulle bli en vit julafton. Förra året 2018 fanns det även då ett snötäcke på ungefär tre centimeter över stora delar av länet.
– När snödjupet mäts görs mätningarna klockan sju på morgonen på julaftonen vilket gör att man ska ta i beaktning att om det föll någon snö senare på dagen bör man även titta hur snödjupet såg ut på juldagen, säger Charlotta Eriksson.
Enligt Lennart Värn, klimatolog vid SMHI, säkerställs snödjupet genom att man gör mätningarna på flack mark vid fem olika mätpunkter en bit i från varandra.
När det kommer till temperaturen i december så var den högsta mätningen av medeltemperaturen 2006 på 5,2 grader vid Gustaf Dahlens fyr, i Nyköpings skärgård. Den kallaste december i länet var 2010 och då låg medeltemperaturen på -9,1 grader vid väderstationen Eklången, norr om Malmköping.