Sörmland till fots – Mikael tipsar om vandringsleder

Vilka vandringsleder passar det aktiva kompisgänget? Var trivs barnfamiljen? Den rullstolsburna? Mikael Andersson är specialiserad på naturupplevelser och bjussar på tips för alla som vill njuta av Sörmland till fots – från nybörjaren till den som vill ha en utmaning.

Van vandrare – Mikael Andersson livnär sig på att ta med grupper ut i skogen för överlevnadskurser eller andra aktiviteter och delar gärna med sig av vandringstips till alla som planerar att uppleva sommarsörmland till fots.

Van vandrare – Mikael Andersson livnär sig på att ta med grupper ut i skogen för överlevnadskurser eller andra aktiviteter och delar gärna med sig av vandringstips till alla som planerar att uppleva sommarsörmland till fots.

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2023-06-21 10:03

– Sörmland är ett koncentrat av det bästa – hagar, små ängar, fina ekbackar med ädellövskog och orörda skogssjöar.

undefined
Mikael Andersson är den närvarande vandraren som tar in naturen med alla sinnen. Han ser kraften i det storslagna – och i det lilla som är lätt att missa.

Mikael Andersson driver företaget Naturkraft, som tillsammans med Johan Herlitz och Åsa Hagberg vunnit 360° Éat guides pris för den gemensamma satsningen "Food journey through the wilderness". När han inte tar med sig grupper ut i skogen hittar man honom förmodligen i Rademachersmedjorna där han vill erbjuda en port till vildmarken. För dagen är det vandringstips som gäller och vi börjar med det aktiva kompisgänget. De kan med fördel bege sig ut på någon av Sörmlandsledens etapper 50-54 kring Nynäs slott.  

– Tälta, bo på glamping, hyr en stuga vid havet eller bo på vandrarhem på Sävö, säger han och slänger även in kulturella aktiviteter och populära rundslingor i mixen. 

undefined
Ett av flera boendealternativ för den som ger sig ut på Sörmlandsleden i trakterna kring Nynäs slott – Sävö vandrarhem och café.

För barnfamiljen föreslås Skottvångs gruva vid Marviksleden men vår guide hinner knappt uttala orden innan han tycks ångra sig. 

– Nu får jag dåligt samvete – håll i barnen så de inte trillar i ett hål! Där finns ett spännande gruvmuseum, olika slingor och ett utkikstorn på Stenhuggarmon. Glöm inte att stanna upp en stund för att bara vara. Riktigt små barn kan fascineras av en skalbagge, låt barnen styra och upptäcka.

Tips för den rullstolsburna? Tillgängliga Bruksslingan i Hälleforsnäs.

– Ta med en kikare och fågelbok, man kommer nära sjöfågel som häckar. Toa finns som är anpassad för de med rullstol. 

Den ovana vandraren trivs förmodligen på välskyltad mark, till exempel Vilsta friluftsområde.

– Ta med en kompis. Då kanske ni smider planer på en sväng på en led. 

Och nej, få inte för dig att du behöver dyra funktionskläder.

– På mina aktiviteter säger jag 'kom som du är'. Det är inte farligt att bli lite blöt om fötterna.

undefined
Informationstavlor är toppen när man väl är på plats – men vad gör man när man är på vift och behöver tips? "Gå in på lansstyrelsen.se. Där får du veta vad som finns i närområdet – perfekt."

Vilken grupp tillhör du själv – hardcorevandraren?

– Nä, då handlar det mer om prestation – tycker jag. Jag är den närvarande vandraren som har ett öga för naturens skiftningar och är öppen för att ta emot dem.

Helst vecklar han ut kartan och drömmer sig bort till en liten sjö mitt i ingenstans. Det blir även utmaningen till den vana vandraren, att utforska otillgängliga och ostörda marker. 

– Men se först till att du bemästrar karta och kompass, annars kan det bli onödigt spännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!