Mildväder att vänta

Den senaste tidens kyla har gjort att många sjöar och havsvikar nu isbelagts och skridskoåkare har kunnat ta sig ut. Men åkarnas lycka kan bli kortvarig.

Skridskoåkning_1693 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Skridskoåkning_1693 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Foto:

Sörmland2014-12-29 19:35

Natten till tisdag passerade ett snöfall och det kalla vädret slår om. I stället för den isande kylan inleds det nya året med milt väder.

– Från och med nyårsafton slår temperaturerna om och på torsdag och fredag blir det riktigt milt med ett par plusgrader. På fredag kan det till och med komma regn, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Bengt Söderbäck är grenledare för långfärdsskridskoåkarna i Nyköpings och Oxelösunds friluftsfrämjande. Han berättar att det har åkts mycket på grundare sjöar i Sörmland de senaste dagarna. Bengt Söderbäck är erfaren och kan läsa isen bra. När vädret nu slår om oroar han sig mest för snön.

– Kommer det snö blir det svårt att läsa isen och det blir trögt att åka. Dessutom måste man komma ihåg att när snön lägger sig isolerar den isen kraftigt och stoppar infrysningen. Då blir det inte tjockt.

Men veckoslutets plusgrader behöver inte vara ett problem för de som vill ta sig ut på isen. Även om Bengt Söderbäck poängterar att det inte finns några säkra isar, säger han att han kommer ge sig ut när det mildare vädret kommer.

– Jag tror att många sjöar har frusit till rejält och att det kommer mildare väder behöver inte vara dåligt. Det innebär ju att snön smälter bort och det är bara positivt.

Vilken sjö föredrar du?

– När Båven fryser till är det den absolut bästa åkningen. Båven är stor och varierande, men inte frusen än, säger Bengt Söderbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om