Vid sidan av övergödningen och överfiskningen finns inget som slår så hårt mot Östersjöns och Västerhavets ekosystem som utsläppen av kemiska gifter. En skärpt lagstiftning har förbjudit de allra giftigaste båtbottenfärgerna, men fortfarande används miljöfarliga färger i alltför stor utsträckning.
Trots att organismers påväxt är ett problem som ökar i takt med vattnets salthalt, skrovmålas även båtar som går i sötvatten med färger som skadar vattenlevande djur och växter.
– De målar fullständigt i onödan oavsett vad de använder för färg, säger Rolf Lindell i Fiskeboda båtklubb vid Hjälmaren.
Inte bara människor gillar båtar; i havsvatten fäster sig alger, havstulpaner och snäckor gärna vid skroven. Båtarna går då långsammare och drar mer bränsle, vilket är skälet till att många båtägare tar till penseln. Enligt Båtlivsundersökningen 2015 bottenmålas mellan 40 och 65 procent av alla större motor- och segelbåtar.
De så kallade biocidfärgerna fungerar som bekämpningsmedel genom att läcka gifter som hindrar organismerna från att fästa. Men samtidigt frigörs lösningsmedel, allergener och metaller som blir kvar i vattnet under lång tid. De kan göra stora skador på både tillväxt och reproduktion och rent av slå ut vissa djur- och växtarter helt.
Havs- och vattenmyndigheten har ansvar för alla miljöfrågor som rör svenska vattendrag. I årets budget har myndigheten fått ett påslag med 75 miljoner kronor att använda till en lång rad åtgärder för en bättre svensk havsmiljö. Enligt EU:s havsmiljödirektiv ska Europas alla hav till 2020 ha uppnått en god miljöstatus. Däri ligger att också minska utsläppen av kemiska gifter.
I slutet av 2015 avsatte Havs- och vattenmyndigheten cirka 3,5 miljoner kronor till ett projekt med syfte att pressa ner bruket av giftig bottenfärg. Flera miljö-, fritids- och båtorganisationer deltar. Fram till hösten 2017 ska en massiv informationskampanj lyfta fram alternativen till biocidfärgerna.
Det finns i dag helt giftfria färger mot påväxt. Andra alternativ är att högtrycksspola båten, använda skrovduk eller ultraljud mot organismerna, eller att borsttvätta båten. I Sörmland finns borsttvättar i gästhamnarna i Nyköping och Trosa.