Minskad trafik ger bättre luft

På två av länets större vägar har trafiken minskat med mellan 20 och 30 procent. Många följer uppmaningen att inte resa och det leder till minskad biltrafik.

Det är nästan bara lastbilar på vägarna, berättar Simon Palmblad, som åker genom Sörmland för att besöka sina föräldrar.

Det är nästan bara lastbilar på vägarna, berättar Simon Palmblad, som åker genom Sörmland för att besöka sina föräldrar.

Foto: Roger Sundberg

Sörmland2020-04-16 04:30

Nedgången märks inte minst på E4 genom Sörmland. Här har privatbilismen nästan upphört, berättar Saed Zuhric, som driver Shellmacken på rastplatsen Nyköpingsbro.

– Vi säljer väldigt mycket mindre drivmedel till personbilar. Det är klart att det är tufft, riktigt tufft. Men det är bra att människor lyssnar på myndigheterna. Det är så vi svenskar kan fightas mot den här smittan, säger han.

Däremot säljer diesel till lastbilar nästan lika bra som före coronakrisen. Dessutom har faktiskt en del nya kunder hittat till bensinmackens butik, berättar Saed Zurhic.

– En del äldre har börjat handla här på kvällarna. De har upptäckt att det är väldigt lite människor i butiken då. Det är inte många nya som hittat hit men det är i alla fall något.

Det var den 19 mars som Folkhälsomyndigheten gick ut med uppmaningen att strunta i resor som inte är nödvändiga. Det fick effekt. Sedan dess har fordonstrafiken minskat rejält, visar statistik från Trafikverket.

En av länets riksvägar – väg 57 som går förbi Gnesta, Flen och Katrineholm – noterar ungefär 20 procent mindre trafik. Det motsvarar ganska väl den totala trafikminskningen i Sverige, där nedgången uppgår till 23 procent.

Simon Palmblad är på resa genom Sörmland för att hälsa på sina föräldrar. Som ett resultat av coronasmittan kommer samvaron bestå av en gemensam skogspromenad. Det är betydligt ödsligare på vägarna än det brukar vara, berättar han.

– Det är nästan bara lastbilar som är ute och kör. Men det känns rimligt. Människor har väl lyssnat på uppmaningarna från Folkhälsomyndigheten, säger han.

Statistiken från Trafikverket bekräftar Simon Palmblads känsla. Det är framför allt personbilstrafiken som minskar även om lastbilstrafiken också har gått ner.

Skillnaden beror sannolikt på att trafikslagen minskar av olika orsaker. Privatbilismen har minskat som ett resultat av Folkhälsomyndighetens uppmaning. Lastbilstrafiken på grund av vad som händer i ekonomin.

Den minskande trafiken påverkar i nuläget inte hur Trafikverket kommer att underhålla vägarna, berättar Thomas Johansson på myndighetens pressavdelningen.

– Inte ett dugg. Underhållsarbetet är planerat sedan länge och vi kommer att följa planen. Det handlar om tillgång till entreprenörer och så vidare, säger han.

Miljön påverkas däremot. Luften har blivit betydligt bättre på flera platser i landet, visar data från Östra Sveriges Luftvårdsförbund.

Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping är några av de sörmländska kommuner som är med i förbundet. Tyvärr finns det ingen färsk data från länet, men luften borde ha påverkats positivt även där, menar Mikael Norman, miljöutredare på SLB-analys, som sammanställer data åt förbundet.

– Föroreningarna av kväveoxid brukar minska i ungefär samma omfattning som trafiken har minskat. Så har trafiken minskat med runt 30 procent genom Sörmland torde kväveoxiden ha minskat lika mycket, säger han.

Nedgången i trafiken gör att det i Stockholm finns goda möjligheter att nå ett miljömål som aldrig tidigare har nåtts. Det handlar om gränsvärdet för koldioxid vid Essingeleden.

– Möjligheterna är i alla fall riktigt stora. Vi får se hur det går, säger Mikael Norman.

Trafiken på E4 har minskat mer än riksgenomsnittet. Den mätstation som ligger närmast E4 i Sörmland – Norsholm i Norrköping – registrerade drygt 30 procent färre fordon efter Folkhälsomyndighetens uppmaning.

Kvävedioxod

Kvävedioxid och kväveoxid har samlingsnamnet kväveoxider. Biltrafiken är den största källan i de flesta tätorter, men även energiproduktion, arbetsmaskiner och sjöfart ger betydande bidrag.

Utsläppen av kväveoxider har halverats sedan 1990. Minskningen beror främst på minskade utsläpp från transporter.

Att minska utsläppen av kväveoxider är viktigt ur flera perspektiv, både för hälsa och för miljön. Kväveoxider är giftiga och irriterar luftvägarna och slemhinnor.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!