– Under mina år på Anticimex har jag aldrig varit med om dess like, säger Mats Larsson på Anticimex innan han hänvisar vidare till en tekniker som jobbar dagligen med att bekämpa skadedjur.
Möss som tar sig in i hus kan ställa till med en hel del otyg. Förutom att äta livsmedel kan de gnaga på elkablar och i värsta fall orsaka en kortslutning i huset. Det är främst skogsmöss Anticimex har sett en stor ökning av i år. Mössen har gynnats av årets sommar.
– Det har varit en kalassommar för mössen, lagom varmt och lagom mycket nederbörd. Det har gjort att det funnits god tillgång till mat, berättar Magnus Eriksson, skadedjurstekniker på Anticimex.
Att mössen blir mer aktiva på hösten är vanligt. De små gnagarna söker sig till varmare platser med tillgång till mat.
– Det är vi människor som skapar de gynnsamma förhållandena för mössen, berättar Magnus.
Skogsmössen är anpassade för vårt nordiska klimat och hamstrar mat inför vintern. Det gör att till exempel fågelbord och fallfrukt på gräsmattan kan locka till sig mössen, eftersom de samlar maten och förvarar den inför bistrare tider.
– Det första vi frågar när vi åker ut till en kund är om de matar fåglar i närheten av huset, det är rena rama smörgåsbordet för en mus, säger Magnus.
Möss är skickliga på att ta sig in i trånga utrymmen. Magnus berättar att det räcker med ett hål på sex till sju millimeter så kan en mus ta sig in. Det gör att mössen kan ta sig in i hål som har samma diameter som en vanlig bläckpenna.
– Det är viktigt att hitta orsaken till att mössen kommer in. Lyckas man få bort mössen, så kommer det snart nya om man inte hittar orsaken, säger Magnus.
– Vi rekommenderar att täta uppenbara ställen där de kan ta sig in. Sen får man inte glömma att möss är gnagare och därför kan man inte täta med vad som helst då de helt enkelt kan gnaga sig in. Vi brukar rekommendera ett finmaskigt nät, säger han.
Möss är allätare, och precis som oss människor gillar de saker som är sött och salt. Bröd och pasta är populärt. Därför bör man försluta livsmedel i skafferiet i glasburkar, plåtburkar eller något annat som mössen inte kan gnaga sig igenom.
– Något många glömmer är att försluta husdjurens mat. Hundmaten kanske man dessutom förvarar i en garderob eller i källaren och det blir ju mössen glada såklart, säger Magnus.
Det vanligaste sättet att upptäcka mössen är att man hör hur de springer i väggarna. Så hur gör man då, när man ändå har fått in mössen i huset?
Magnus rekommenderar att man snabbt börjar bekämpa mössen och att det är bra om man i så stor utsträckning som möjligt använder sig av fällor.
– Vi rekommenderar slagfällor. Gift är inte första utvägen, det som kan hända är att en mus går och dör i vägg sen luktar det död mus i flera veckor. Sen finns alltid en risk med gift att andra djur får i sig giftet, säger Magnus.
I Sverige finns tre arter av möss som söker sig in till oss människor. Husmus, större skogsmus och mindre skogsmus. En mus kan föda upp till fyra kullar per år med 4-8 ungar i varje. Lägg där till att en mus blir könsmogen vid tre veckors ålder. Enligt Anticimexs hemsida har det tidigare gjorts ett experiment med 24 möss, 12 hanar och 12 honor, som resulterade i att antalet möss blev 2 000 efter åtta månader.
– Reder man inte ut situationen själv så får man ju ringa en skadedjursbekämpare, säger Magnus Eriksson.