Nämnd beviljas inte ansvarsfrihet: "Djupt oroad"

Under tisdagens regionfullmäktige fattades beslut om att inte bevilja någon av de sörmländska ledamöterna i varuförsörjningsnämnden ansvarsfrihet. Samtidigt ifrågasätter Monica Johansson (S) lämpligheten hos revisionens ordförande.

Leif Lindström (S) har ännu inte avgått som ledamot i varuförsörjningsnämnden. Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, tycker att han ska fundera i "lugn och ro" över hur han vill göra.

Leif Lindström (S) har ännu inte avgått som ledamot i varuförsörjningsnämnden. Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, tycker att han ska fundera i "lugn och ro" över hur han vill göra.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-06-03 12:15

Det var i höstas som skandalen med Apotekstjänst blossade upp. Varuförsörjningsnämnden är en gemensam nämnd mellan Region Örebro, Uppsala, Västmanland, Dalarna och Sörmland. Det var de som upphandlade Apotekstjänst som leverantör av förbrukningsvaror till regionernas primär- och sjukhusvård. Men något gick snett och nödvändiga leveranser uteblev.

Revisorerna i regionerna riktade i mitten av mars kritik mot hur varuförsörjningsnämnden skött upphandlingen. För några veckor sedan rapporterade tidningen att revisorerna i Region Sörmland var eniga kring att inte bevilja ansvarsfrihet för varuförsörjningsnämnden.

Till tisdagens regionfullmäktige hade presidiet lagt fram som förslag att gå på revisorernas linje, alltså att neka ansvarsfrihet för nämnden i sig. Presidiet föreslog också att neka ansvarsfrihet för både Leif Lindström (S), ordinarie ledamot, samt för Joacim Väppling (KD), ersättare. 

Deras förslag gick igenom i och med att Socialdemokraterna, Vård för pengarna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ställde sig bakom det. Centerpartiet och Kristdemokraterna röstade för att ge nämnden en anmärkning, men bevilja ansvarsfrihet. Moderaterna och Liberalerna föreslog att inte ge ansvarsfrihet för Leif Lindström, men att bevilja ansvarsfrihet för Joacim Väppling. 

Socialdemokraterna med Monica Johansson (S) i spetsen föreslog att antingen fria eller fälla båda ledamöterna och hade som ambition att komma överens med Moderaterna. Men det menar hon blev svårt i och med att Moderaterna ville fria ersättaren.

– Att Gustaf Wachtmeister (M), (ordförande i revisorskollegiet, red anm), och Magnus Leivik (M) tidigare gått ut i media har varit ett sätt att peka ut Leif Lindström. Revisionens ordförande ska vara klanderfri, men jag är djupt oroad över att han tillsammans med oppositionsrådet skapade opinion i media innan presidiet hade lagt fram sitt förslag. Det känns som en polarisering från Moderaternas sida, säger Monica Johansson.

Magnus Leivik menar å sin sida att Socialdemokraternas förslag var en form av utpressning. 

– Det är utpressning att säga att "om ni försöker fälla Leif så kommer vi dra med Joacim i fallet". Bakgrunden till att vi inte ville fälla Joacim var för att han inte har varit tjänstgörande på ett enda möte i varuförsörjningsnämnden. Han har med andra ord varken haft rösträtt, förslagsrätt eller reservationsrätt. Hur skulle han kunna ha påverkat utfallet med Apotekstjänst? Att de drar med en oskyldig person i fallet är partipolitik när den är som sämst, slår Magnus Leivik fast. 

Joacim Väppling har valt att avsäga sig sitt uppdrag i nämnden. Leif Lindström har ännu inte fattat något beslut.

Tidningen har sökt Leif Lindström och Gustaf Wachtmeister för en kommentar, utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!