I veckan gick sex bostäder – hem med såväl möbler som personliga tillhörigheter – upp i rök i en omfattande brand i Gnesta. Vad händer sen?
Enligt Mårten Johansson vid LF Sörmland har de flesta som förlorar hemmet så ganska bra möjligheter att få hjälp från sitt försäkringsbolag.
– En vanlig hemförsäkring eller villahemförsäkring räcker ganska långt. Men har du ingen försäkring alls står du helt ensam.
För den som drabbats gäller det att ganska snart börja fundera över vad man hade för egendomar.
– Det är inte alltid det lättaste, för man befinner sig ofta i chocktillstånd. Men i regel gör vi en förskottsbetalning, så man kan köpa kläder och det viktigaste.
Nästa steg är att skaffa ett tillfälligt boende, en extra kostnad som i regel täcks av försäkringen.
– Den första tiden försöker många bo hos närstående. Men att komma tillbaka till ett permanent hem kan dröja länge. Under den tiden behöver du bygga upp ditt liv och skaffa dig de saker du behöver.
En bra hjälp för minnet kan vara bilder på allt från möblemang till garderober och köksskåp, eller dokumentation som kan styrka inköp. Men även i de fall det inte går att bevisa finns det möjlighet till ersättning.
– Det finns ju många saker som vi vet alltid ingår i ett hem. Däremot så görs det ett åldersavdrag på värdet. Så har man nya saker är det viktigt att kunna visa när man köpt dem, säger Mårten Johansson.
När det rör sig om unika eller ovanliga föremål är dokumentation extra viktigt.
– Då behöver vi kanske foton för att kunna skicka till en värderingsbyrå.