Svärmning är ett av naturens mer spektakulära skådespel. Tusentals bin lämnar i samlad tropp ett befintligt samhälle i jakt på en ny plats att bo på. För att klara äventyret är de fulladdade med honung.
Svärmen börjar med att slå sig ner på en lämplig plats, kanske ett träd i en trädgård. Och därifrån pågår sökandet. Enskilda bin lämnar klasen och ger sig i väg åt olika väderstreck i jakten. Till slut har ett hem hittats och svärmen flyttar in.
Svärmning är superorganismens – bisamhällenas – sätt att föröka sig, berättar Hanne Uddling, ordförande i Sörmlands biodlardistrikt.
– När bisamhället är stort och det finns mycket mat bestämmer sig drottningen för att det är dags att svärma. Hon slutar att lägga ägg och det blir en signal till det övriga samhället som börjar föda upp en ny drottning. Efter några dagar ger sig den gamla drottningen av tillsammans med en del av bina, kanske tiotusen av dem.
Bin är en mycket viktig pollinatör. En speciell egenskap hos honungsbina är att de, till skillnad från andra pollinatörer, samlar nektar från en specifik växt eller gröda åt gången. Under en period kan de till exempel enbart arbeta med äppelblom för att lite senare gå över till exempelvis vit klöver.
Eftersom bina åker från en äppelblomma till en annan blir pollineringen väldigt effektiv. En äppelblomma har ju ingen nytta av att pollinatören har varit på en annan sorts blomma precis innan.
– Vad gäller äppelproduktionen i Sverige brukar man säga att honungsbina svarar för 75 procent av produktionen, berättar Hanne Uddling.
För att hjälpa personer som får en svärm i trädgården och för att ta till vara svärmen har svenska biodlarförbundet inrättat en svärmtelefon, dit oroliga och handfallna bostadsägare kan ringa. En biodlare eller en bitillsynsman som finns i närheten kommer till undsättning och tar med sig svärmen till säker plats.
Samma hjälp har den som brottas med bisvärmar kunnat få tidigare – men nu finns ett nummer som gäller i hela landet.
– Anticimex får inte ta bort en bikupa från ett bostadshus hur som helst utan måste alltid kontakta en bitillsynsman. Om det går ska bina räddas och flyttas från platsen. Samhället får bara dödas om bikupan sitter på en plats som inte går att komma åt, till exempel i en skorsten, säger Hanne Uddling.
Ulrica Engström är biodlare och har gått utbildningen till bitillsyningsman. Så sent som förra året var hon ute på ett uppdrag i Nyköping och plockade med sig en svärm som slagit sig ner i ett äppelträd i en trädgård.
– Jag har varit ute på ett par sådana uppdrag. Den där gången hade jag tur. Svärmen satt kanske en och en halv meter upp i trädet, så det var ganska lättarbetat. Ofta sitter de ganska högt upp och då blir det lite svårare, säger hon.
Den nya svärmtelefonen startar samtidigt som pollineringsveckan infaller. Från 16 maj till och med 24 maj arrangerar en rad miljöorganisationer, forskare, skolor och statliga verk olika aktiviteter för att uppmärksamma och gynna pollinerade insekter. Veckan ordnas för tredje året. Ett initiativ som Hanne Uddling tycker är mycket bra.
– Houngsbina klarar sig men överallt i Europa rödlistas många av våra vilda pollinerande arter, säger hon.
Under pollineringsveckan tas en mängd initiativ runt om i landet för att vända utvecklingen. Igenvuxna ängsmarker och diken längs med åkrar besås med blomfrön.