När kommer björnen till Sörmland?

Björnen kan etablera sig i Sörmland. Att viltet ökar betyder mer föda till rovdjuren. En forskare menar att det är människans beslut som avgör.

Björnen kan i framtiden etablera sig i Sörmland. Frågan är bara om människan kommer att tillåta att så sker med tanke på att länet är tätbefolkat. Tiden får utvisa svaret på frågan.

Björnen kan i framtiden etablera sig i Sörmland. Frågan är bara om människan kommer att tillåta att så sker med tanke på att länet är tätbefolkat. Tiden får utvisa svaret på frågan.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Sörmland2020-02-25 04:30

– Björnen har inga problem att bosätta sig i Sörmland och ned mot norra Skåne. Det som skulle kunna hindra den är konflikten med människan gällande djurhållning. Det är en politisk fråga hur stor utbredningen av björnar i Sydsverige blir eftersom rovdjuren påverkar djurhållningen av tamdjur som får, kor och hästar, säger Göran Ericsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och tidigare sörmlänning.

Låter det osannolikt att björnen skulle bosätta sig i Sörmland? Det är det inte. I alla fall inte om människan skulle verka för det. Förutsättningarna för att björnen ska flytta hit på naturlig väg är goda. Detta eftersom klövviltet är omfattande, vilket betyder gott om föda och en fördel för björnen. 

Den art som finns i Sverige, brunbjörnen, finns också i andra delar av Europa, bland annat i Spanien. Det betyder att djuret även klarar ett mildare klimat som finns här jämfört med i norra Sverige. De senaste 45 åren har björnen gått från att ha en begränsad utbredning i Dalarna, Härjedalen och Norrbotten med omkring 500 björnar till 3 000 i dag.

Men det som kan sätta stopp för björnens framfart är det mänskliga livet. Det säger Göran Ericsson. Vidare menar han att frågan också handlar om man från regeringens sida överhuvudtaget vill att björnen etablerar sig i tätbebyggda områden. 

– Jag tror inte att man skulle tillåta särskilt många björnar i Sörmland eftersom det är tätbefolkat. I exempelvis Småland hade förutsättningarna varit annorlunda eftersom det finns mer skog där. Samhället skulle helt enkelt göra en avvägning där det är mest rationellt att björnen etablerar sig, säger han.

Men det finns fler rovdjur som redan är intresserade av att trampa runt i det sörmländska landskapet. Det är vargarna. Omkring 1860 försvann de från länet, men de senaste tio åren har de kommit tillbaka. I dagsläget räknar man med att det totalt finns tio vargar, fyra i Sjundareviret utanför Gnesta och sex i Ärlareviret mellan Eskilstuna, Flen, Stjärnhov och Strängnäs.

– De kommer att fortsätta att etablera sig så länge det finns en möjlighet. Vargen ser fortsatt ut att ha gott om bytesdjur. Det som kommer att bestämma hur dess utbredning blir är huruvida människan tolererar att ha vargen i skogen. De är sällan farliga för oss, men liksom björnen kan de påverka djurhållningen. 

Vad behöver jordbrukare göra för att skydda sina tamdjur från varg och björn?

– Det krävs en helt annan typ av djurhållning. Får man exempelvis en vargetablering krävs det att man sätter upp flera inhägnaden samt elektrifierar dessa, säger Göran Ericsson. 

När det gäller klövvilt är det framförallt vildsvinen och dovhjortarna som ökat markant. Enligt Jägareförbundet sköts det omkring 7 000 vildsvin och 8 000 dovhjortar under 2018. 

– Det skjuts mer eftersom dessa djur har blivit fler under de senaste tio åren, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Sörmland. 

Men trots det ökade klövviltet är hon skeptisk till att björnen kommer att inta det sörmländska landskapet inom de närmsta femtio åren. 

– Det är så tätbefolkat här. Jag tror att politikerna lär vara väldigt alerta om björnarna skulle börja påverka många människor här och då sätta stopp för det. 

Har några björnar varit på besök i Sörmland?

– Det finns inte någon björn bekräftad genom kamera eller liknande som jag känner till, säger Matilda Söderqvist.

Tips om björnen kommer:

Björnen har blivit provocerad av dig: 

Förmodligen är det en hona som har ungar eller en björn som har ett kadaver i närheten. Här gäller tipset att tala lugnt och att gå långsamt därifrån.

Om björnen inte ger sig, utan är aggressiv och till och med går till attack:

Försök att distrahera den genom att kasta något framför björnen. Om den ändå närmar sig dig – lägg dig ner i fosterställning eller på magen och håll händerna om nacken för att skydda huvudet. 

Källa: Viltskadecenter.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!