Näringslivschefer rasar över bristfälligt coronastöd

Näringslivscheferna i Sörmland är inte nöjda med regeringens hantering av stödåtgärder för näringsidkare. De är heller inte nöjda med svaret de har fått. "Det kändes som ett standardsvar", säger en av cheferna.

Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun, är en av de personer som har skrivit under ett brev adresserat till näringsdepartementet.

Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun, är en av de personer som har skrivit under ett brev adresserat till näringsdepartementet.

Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Järperud

Sörmland2021-03-31 04:45

Benen har slagits undan för flera branscher under coronapandemin. Näringslivscheferna i Sörmland tycker inte att regeringen har gjort tillräckligt eftersom den "påtagliga likviditetsbristen" fortfarande existerar. I en skrivelse till näringsdepartementet hävdar de att läget är akut: 

"De signaler vi får är att väldigt många företags uthållighet inom framför allt besöksnäring, handel, hälso-, kulturella- och kreativa näringar befinner sig inom ett läge bortom akut. Utan ytterligare åtgärder nu är vår prognos att en stor del av våra företag inom nämnda sektorer inte klarar den här sista perioden". 

Vidare säger de att många fortfarande väntar på utlovade stöd som ännu inte har utbetalats och att vissa stöd ännu inte går att söka. De lyfter att många har hamnat på obestånd på grund av likviditetsbrist. De anser att de stöd som har varit möjliga att söka inte har varit tillräckliga i förhållande till effekten av vad restriktionerna inneburit för de olika branscherna. 

Som exempel nämner de förbudet att sitta fler än en person vid samma bord i en galleria. Näringslivscheferna menar att det i "praktiken" är ett näringsförbud: "De ska alltså bära det ekonomiska ansvaret för situationen i landet utan att få riktade stödåtgärder. Från vår horisont som näringslivschefer hade det varit mer renhårigt att förbjuda servering helt och i stället ge näringsidkaren ett fullgott stöd". 

För att komma till rätta med problemen har de föreslagit en rad åtgärder. Bland annat vill de att utpekade branscher ska slippa betala moms och arbetsgivaravgifter under en viss tid, att hälften av det sökta omställningsstödet omgående ska betalas ut under handläggningstiden, samt att verksamheter ska stänga helt utifrån pandemilagen – men att de då ska få ett skäligt ekonomiskt stöd så att de kan "övervintra". 

I sitt svar skriver regeringen att de har förståelse för branschens situation, men att det finns stöd att söka och att fler är på gång. Bland annat ett "nedstängningsstöd", som är på remiss. 

Näringslivscheferna är dock inte nöjda. 

– Svaret från näringsdepartementet kändes som ett standardsvar. Vårt brev gav inte den effekt som vi hade hoppats, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun. 

Tidningen har sökt regeringen för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!