Närproducerad matär landsbygdens framtid

Många av landsbygdens lantbrukare arbetar för att finna mervärde i sin verksamhet. Att hyra ut olika typer av boende är ett av de vanligaste sätten att dryga ut inkomsten.

SÖRMLAND2015-07-16 07:07

I dag är landsbygdsföretagens största turistverksamhet olika typer av boendekoncept. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, erbjuder 2 297 landsbygdföretag boende. "Bo på en lantgård" är ett av de vanligaste koncepten, men utgör bara en liten del av företagens turistintäkter. Den största ökningen bland turistverksamheterna sker bland dem som serverar mat och dryck, visar de senaste siffrorna från LRF, och anledningen är det ökande intresset för närproducerade livsmedel.

I Sörmland pågår just nu en satsning som ska öka omsättningen för länets produktion av livsmedel och livsmedelsförädling. Projektet Stolt mat har som mål att göra Sörmland till ett av de tre bästa mat-länen i landet och engagerar bland annat lantbrukare, slakterier, bryggerier och förädlare.

– Det är ingen slump att Selma Lagerlöf kallade Sörmland för den sköna lustgården i Nils Holgerssons underbara resa, sade Liselott Hagberg, landshövding i Södermanlands län, till SN i april förra året.

– Sörmlands potential är enorm. Vi har två stambanor, två Europavägar, massor av vatten och den tredje största flygplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om