Naturvårdsbränning vid sjön Virlången

Till sommaren sätter Skogsindustrikoncernen Holmen fyr på en halvö vid sjön Virlången. Branden sker däremot under kontrollerade former och utförs som en viktig naturvårdsåtgärd.

Holmen_Innerstön_130508_058.jpg

Holmen_Innerstön_130508_058.jpg

Foto:

SÖRMLAND2014-05-19 11:45

Under sommaren kommer det att brinna i skogen på en halvö vid sjön Virlången. Syftet med naturvårdsbränning är att gynna flera sällsynta växter och djur.

− Det är brist på bränd skog idag och naturvårdsbränning är ett sätt att skapa balans i naturen. Växter och djur som är beroende av hettan från elden eller nedbrutna, döda träd gynnas i den brända skogen berättar Sanna Strömberg som arbetar med naturvård på Holmen Skog i ett pressmeddelande.

Två arter som är helt beroende av skogsbränder för att kunna leva är Svedjenävan och brandnävan, eftersom deras frön börjar gro först när de hettats upp över 40- 50 grader. Kolflarnlav, sotsvart praktbagge och olika arter av tallkapuschongbaggar är exempel på andra växter och djur som är brandberoende.

Totalt ska ett område på sju hektar brännas av. Bränningen vid Virlången är planerad att genomföras under sommarmånaderna. Något datum är ännu inte spikat då rätt väderförhållanden spelar en betydande roll i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om