Rabarberfestivalen som drar igång på lördag och varar till nästa söndag är den trettonde i ordningen. De nio dagarna rymmer ett späckat festivalprogram med allt från mathantverk till rabarberförädling och en tävling i vem som kan tillaga den smarrigaste rabarberpajen.
– Vi hoppas att det kommer många besökare och att många tar möjligheten till upplevelser som att komma ut i ett rabarberland och att lära sig koka sylt på rabarbern, säger Maria Elinder, projektledare för festivalen.
Bosse Flodin på Näsby gård firar i år 20 år sedan han planterade de första små rabarberplantorna.
– Vi satte 700 plantor här och det är tre olika sorter. Den danska Spangsbjerg, Rosenhagen från Norge och tyska Elmsfeuer. Det är den tyska som är röd rakt igenom och som man använder till sylt och saft för att den ger den fina röda färgen. Men den danska är den mest användbara, säger han.
Den första skörden av den tåliga och relativt lättskötta rabarbern sker i slutet av våren. Bosse Flodin gödslar med ensilage och återanvänder bladen från tidigare skördar.
– Så länge det inte blir för varmt kan vi skörda en gång till mot slutet av sommaren. Vi får ungefär sex till 700 kilo rabarber per skörd, säger han.
Det är producentnätverket Rheum som anordnar festivalen i samarbete med Stolt mat i Sörmland. I år är det fler aktörer än någonsin tidigare som tar chansen att visa upp sin verksamhet och slå ett slag för rabarbern. Gårdsbutiker och odlare ger möjligheten att handla rabarber, lära sig förädla rabarber och avnjuta hela menyer på temat rabarber.
– Det fanns redan många skördefestivaler på hösten men ingen på våren och därför lade vi festivalen då. Rabarbern är lite underskattad och det vill vi ändra på och vi vill visa upp Sörmland från sin bästa sida, säger aktören Monika Naess.
Rheum utser årets rabarberpersonlighet och årets rabarberprodukt som i år är Grinda Gårdsglass rabarbersorbet. På festivalens sista dag anordnas också den stora pajtävlingen på Hotel Malmköping.