Nollvision för dödföddhet efterlyses

Det behövs en nationell kartläggning av dödföddheten, en tydlig nollvision och bättre struktur i vårdens arbete. Då kan dödstalet minskas.

Bäck 13 RC 160304.jpg

Bäck 13 RC 160304.jpg

Foto:

Sörmland2016-03-31 05:00

– Sverige kan bättre.

Det tycker Sofia Säterskog som är ledamot av Spädbarnsfondens riksstyrelse. En av organisationens primära uppgifter är att genom offentlig påverkan och stöd till forskning minska spädbarnsdödligheten.

Säterskog, som 2013 förlorade sonen August i vecka 41, anser att det är anmärkningsvärt att dödföddheten inte minskat de senaste 20 åren. En del av förklaringen är okunskap, tror hon.

– Det finns en föreställning om att barn som dör i slutskedet av graviditeten handlar om missfall. Det är felaktigt.

Hon är övertygad om att dödföddheten kan minskas om viljan finns.

– Socialstyrelsen borde ta ett helhetsgrepp och göra en systematisk analys under ett år för en nationell kartläggning av de intrauterina dödsfallen. Varje landsting behöver prioritera frågan och strategiskt arbeta med förebyggande insatser och kompetenshöjning av personal.

En nollvision för dödföddheten är självklar, tycker hon.

– Ett mål och en tydlig vision kan skapa ett strukturellt arbetssätt för att rädda fler barn.

Säterskog arbetar som politisk handläggare i riksdagen.

– Jag upplever tyvärr att det inte finns någon politisk diskussion om hur fler barn kan räddas, säger hon och exemplifierar med en C-motion från 2014.

I den föreslogs att Socialstyrelsen skulle ges uppdraget att genomföra en sådan nationell audit som både Säterskog och Ingela Rådestad efterlyser. Motionen avslogs med motiveringen att "statistik över dödfödda barn redovisas årligen".

– Ett totalt icke-svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om