– De senaste dagarna har det varit hösttemperatur, men det är inte meteorologisk höst längs Sörmlandskusten än, även om jag förstår att många upplever att de har höst i sinnet, säger Erik Höjgård-Olsen som är vakthavande meteorolog på SMHI.
Det är alltså fortfarande sommar i Sörmland trots att både almanackan visar oktober och många löv skiftat färg.
– Längs kustnära områden dröjer sommarperioderna ofta kvar lite längre. I det sörmländska inlandet har det varit hösttemperaturer lite längre, men jag skulle inte våga säga att det är höst i Eskilstuna eller Katrineholm riktigt än, fortsätter Höjgård-Olsen, även om han tvekar kring formuleringen när det gäller Eskilstuna.
När hösten egentligen inträder beror på vilken definition man väljer. Enligt kalendern är september den första höstmånaden. Höstdagjämningen, då dag och natt är lika långa, ses av en del som början på hösten. I år inföll höstdagjämningen 22 september.
För att det ska vara meteorologisk höst måste det dock vara fem dygn på raken med en medeltemperatur under tio grader för varje enskilt dygn. När det infaller sätts höstens ankomstdatum till det första av de dygnen.
I Sörmlands inland har det varit hösttemperaturer på flera platser den senaste veckan, men längs kusten inföll den första dagen under måndagen. Det är alltså då det blir höst här – förutsatt att den kalla perioden fortsätter under fem dygn. Och har det väl blivit höst – då blir det inte sommar igen under vinterhalvåret även om det skulle komma en varmare period igen.
Kommer hösten nu?
– Det är möjligt. Det ska ligga en svalare luftmassa över Sörmland nu under tisdagen och onsdagen. Framåt torsdagen ser det dock ut som att det blir regnigare och varmare väder, men det är tveksamt om dygnsmedeltemperaturen kommer över tio grader då. Det ser ut som att hösten är i antågande i Sörmland, säger Höjgård-Olsen.
Är det här senare än normalt?
– Ja, vanligtvis så brukar hösten komma till Sörmland i september, och nu är vi ju nästan halvvägs in i oktober. Då jämför jag dock fortfarande med 1961-1990 och det var en svalare period än den som vi nu kommer att börja jämföra med, 1990-2020.
För de som vill hålla kvar sommarkänslan så länge som möjligt är tipset att söka sig till kusten eller stora sjöar – och söderut.
– Öland, Blekinge, Skånes sydkust och västkusten brukar höra till de platser där det blir höst sist.