Nu finns ett larmnummer när barn försvinner

116 000 är ett nytt larmnummer. Dit kan alla sörmlänningar ringa om ett barn har försvunnit. Larmnumret är tillgängligt dygnet runt. Det nya larmnumret går att ringa oavsett i vilket EU-land man befinner sig.

Sörmland2014-01-13 06:48

– När ett barn försvinner från familjer, från förskolor, skolor eller från boende för ensamkommande flyktingbarn, är varje minut viktig för att sätta in eftersökningsåtgärder. Ibland riskerar olika processer att dröja för länge och ibland är åtgärderna dåligt koordinerade, säger barnminister Maria Larsson.

Larmnumret har kommit till på initiativ av regeringen. Genom telefonsamtalet ska barnets anhöriga kunna få kontakt med polis och andra myndigheter. Avsikten är att de ska kunna agera skyndsamt för att spåra och hitta det försvunna barnet. Dessutom ska anhöriga vid behov kunna få kontakt med andra aktörer, exempelvis med socialtjänsten och frivilligorganisationer, som kan bistå familjen med mer specifika råd och med stöd av olika slag.

I förra veckan försvann en 6-årig flicka från en förskola i Nyköping. När mamman skulle hämta flickan var hon inte där. En halvtimme senare hittades flickan i närheten av förskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om