Nu har även IT-enheten blivit eget bolag

Det är inte helt lätt att göra bolag av en landstingsägd verksamhet. Det framgår tydligt av en rapport som landstingsstyrelsen nu lagt till handlingarna. Det gäller D-data AB.

Sörmland2016-04-05 19:40

D-data är landstingets interna IT-enhet som sedan årsskiftet drivs som helägt aktiebolag. Enheten har ansvaret för all IT-utrustning som inte klassas som medicinteknisk och nästan all IT-personal inom landstinget arbetar där.

Bolagiseringen av D-data är en konsekvens av den nya koalitionen som styr landstinget sedan förra valet. Idén kom inte från Socialdemokraterna, det bekräftar landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

– Men i förhandlingar får man ta och ge och i det här fallet har det inte varit svårt att komma överens, säger hon.

Beslutet att göra D-data till eget bolag togs redan hösten 2014, med den tidigare bolagiseringen av Folktandvården som förebild. Av rapporten framgår också att det fanns förhoppningar om att samspelet mellan IT-enheten och övriga landstinget skulle bli bättre. Det har uppenbarligen gnisslat en del mellan IT-folket och den övriga verksamheten som tyckt sig vara i underläge.

"Det har funnits en viss tveksamhet, obefogad eller ej, till om D-data har varit effektivt nog såväl kostnadsmässigt som utvecklingsmässigt" heter det i rapporten.

Landstingsdirektör Jan Grönlund bekräftar att det funnits otydligheter i den tidigare organisationen av IT-enheten och att det inte alltid upplevts positivt av den övriga verksamheten.

– D-data har haft alla rollerna inom IT, både när det gäller strategi, leverans och kontakterna nationellt.

I dag är de flesta positiva till nyordningen, försäkrar han.

– Nu är det upp till bevis, men alla förutsätter att det ska bli bra.

Bolaget startade alltså inte förrän 1 januari 2016, men den politiskt valda bolagsstyrelsen valdes redan i november 2014. Det var inte helt lyckat att tillsätta styrelsen så tidigt, konstateras i rapporten. Inte nog med att styrelsen blev osäker på sin roll. Dessutom agerade den mera som en motpart än som utsedd av ägaren landstinget.

Men det största problemet har varit att förklara varför landstinget överhuvudtaget valde en bolagisering. Samtidigt varnas för att landstinget nu får ännu mindre möjlighet att styra IT-verksamheten.

"I slutänden är bolaget alltid mera självständigt än vanliga förvaltningar", konstaterar rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om