Nu har hösten kommit till Sörmland

Förra vecken anlände hösten till Sörmland. Under onsdagsdygnet får vi räkna med ett något busigare väder.

Har du inte redan plockat fram krattan kan det snart vara dags.

Har du inte redan plockat fram krattan kan det snart vara dags.

Foto: Ørn Borgen/TT

Sörmland2019-10-01 18:30

I torsdags anlände hösten till Sörmland. För att en årstid ska slå om från sommar till höst ska dygnsmedeltemperaturen ha legat under tio grader fem dagar i sträck. 

När SMHI får summera väderläget för Sörmlands del under september månad framkommer att den varit något varmare och torrare än normalt. 

– Rent generellt har det varit lite torrare i september än vad det brukar vara. Medelnederbörden har legat på mellan 1-2 millimeter regn, vilket har uppmätts i Hälleforsnäs. Som mest regn under ett enskilt dygn kom det 41 millimeter i Vingåker den första september, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. 

Även om september varit lite varmare har höstens ankomsttid varit normal. För Sörmlands del brukar den infalla någon gång efter den 20 september, berättar Linus Karlsson.

Under tisdagen har vädret varit soligt runt om i länet, men nu blir det något ostadigare. 

– Det är ett ostadigt väder som drar in under onsdagen. Det för med sig en del regn. Framåt torsdag och fredag kommer vi dock att ha ett mer varierat väder, med både sol och några regnskurar, säger Linus Karlsson. 

De närmsta dagarna kommer temperaturerna att ligga på runt sex till nio plusgrader. Men framåt helgen blir det något kyligare. Men någon höststorm är inte att räkna med. 

– Framförallt under nätterna kan temperaturerna gå ner mot nollgradersträcket. När det gäller vindarna så ser de ut att vara måttliga den närmsta tiden, säger Linus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!