Nu kan det bli dyrare att gå till tandläkaren

Från och med nästa år kan det att bli dyrare att gå till Folktandvården i Sörmland. 2,5 procent dyrare om förslaget går igenom.

Tandläkare Emma Nilsson behandlar patienten Ove Ringsby tillsammans med tandsköterskan Maria Karlsson på Folktandvården i Katrineholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Tandläkare Emma Nilsson behandlar patienten Ove Ringsby tillsammans med tandsköterskan Maria Karlsson på Folktandvården i Katrineholm. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Sörmland2019-10-23 20:10

Styrelsen för Folktandvården Sörmland har beslutat att föreslå en revidering av tandvårdspriserna från och med 2020. Det gäller samtliga priser som omfattar allmäntandvård, specialisttandvård och frisktandvård. 

Förslaget är att priserna generellt sett ska höjas med 2,5 procent för allmäntandvård, vilket bland annat skulle innebära en höjning från 840 kronor till 861 kronor för en basundersökning. När det kommer till specialisttandvården är höjningen generellt sett också 2,5 procent, vilket skulle betyda att kostnaden för en basundersökning ökar från 1059 kronor till 1085 kronor.

För de som har ett frisktandvårdsavtal föreslås en volymvägd och differentierad höjning med 2,31 procent. Den största skillnaden blir det för dem som ligger inom ramen för avgiftsklasserna 5-10 – en höjning med 4 procent. Anledningen till att höjningarna i dessa prisklasser är högre anses vara att kostnaderna där är större än intäkterna. Bolaget anser också att varje avgiftsklass ska bära sina egna kostnader. 

I regionstyrelsens förslag till regionfullmäktiges beslut framkommer att höjningarna ligger i nivå med den förväntade allmänna prisutvecklingen enligt SKL:s landstingsprisindex, vilket är just 2,5 procent. 

Samtidigt återges att Folktandvårdens material- och personalkostnader förväntas öka mer än landstingsprisindex. 

I konsekvensanalysen går det att läsa att de föreslagna justeringarna är rimliga och till och med något under den allmänna inflationen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!