Anledningen till beslutet är att Länsstyrelsen anser att Nynäs har en helhetsmiljö med mycket höga byggnads-, arkitektur-, samhälls- och socialhistoriska värden.
Området Nynäs har en anrik historia, första gången godset Nynäs omnämns är 1328. 1384 förvärvades Nynäs av rikets drots Bo Jonsson (Grip) och kom sedan ärvas av Nils Karlsson Gyllenstierna och förbli i Gyllenstiernasläktens ägo i närmare 200 år. Själva slottet byggdes i slutet på 1600-talet av Erik Gyllenstierna och dess nuvarande form fick de vid en utbyggnad av Eriks son Conrad Gyllenstierna. Slottet fick vid utbyggnaden en mer symmetrisk form än vad den hade när den byggdes.
1967 köptes Nynäs av Landstinget Sörmland och Nynäs drivs av Sörmlands Naturbruk där bland annat naturbruksgymnasiet Öknaskolan sköter slottets lantbruk med såväl djurhållning som spannmålsodling. Det bedrivs även jakt och skogsbruk på godsets ägor och huvudbyggnaden har fungerat som museum under en längre tid.
Mikael Palo, verksamhetsområdeschef för kultur och utbildning vid Region Sörmland, anser att en byggnadsminnesförklaring skulle möjliggöra att regionen kan söka statligt stöd för att bevara fastigheten i dess nuvarande skick. Däremot skulle ett sådant beslut pålägga restriktioner för att bevara huvud- och kringbyggnader samt parkområdet som de är.
Regionfullmäktige kommer att fatta det avgörandet beslutet om slottets framtid. Beslut kan tidigast avgöras i frågan i april 2020.