Nya beskedet: Föräldrarna får betala blöjorna

Diskussionen om vem som ska betala för förskolebarnens blöjor har väckts men enligt SKR:s jurist är det fortsatt föräldrarnas ansvar.

Vem som ska stå för förskolebarnens blöjor har under den senaste tiden diskuterats flitigt. Nu har Sveriges kommuner och regioner uttalat sig i ärendet.

Vem som ska stå för förskolebarnens blöjor har under den senaste tiden diskuterats flitigt. Nu har Sveriges kommuner och regioner uttalat sig i ärendet.

Foto: Niklas Holm

Sörmland2020-01-23 04:30

En dom i kammarrätten i Stockholm verkade kunna få konsekvenser för vems som skulle stå för blöjor till barn som var inskrivna på förskolan. Beslutet som föll gällde ett vite på 30 000 kronor som en friskola fått efter att inte ha stått för kostnaderna för blöjorna på den förskola som företaget driver. De extra kostnaderna har föräldrarna till barnen istället fått stå för trots att kommunen, Värmdö, har en maxtaxa.

Det som gjort att fråga fått så stort genomslag är att det idag är väldigt få kommuner som erbjuder gratis blöjor till förskolebarn trots att ett flertal av sveriges kommuner använder sig av maxtaxa.  

Enligt statistik som TT sammanställt där 156 kommuner i Sverige svarat visade det sig att enbart 18 kommuner i Sverige står för blöjorna på förskolan. 

I ljuset av domen i kammarrätten flaggade Sveriges kommuner och Regioner, (SKR) för att beslutet skulle kunna komma att lägga på extra kostnader för många kommuner som redan nu är hårt ansatta ekonomiskt.  

Som tidningen tidigare berättat är det däremot oklart hur pass stora kostnaderna för en kommun kan bli. Det som kan komma att avgöra hur stora kostnaderna blir är bland annat hur många barn som finns i förskoleverksamhet och är i behov av blöjor. En annan punkt som kommer att bli viktigt är hur pass mycket kommunens upphandling kommer kosta. 

18 kommuner i Sverige uppgav att blöjor ingår som en del av maxtaxan för förskolan. I Sörmland erbjuder Gnesta gratis blöjor till förskolebarnen. 

Monica Tägtström Bergman, tillföreträdande förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen, menar att man även fortsättningsvis kommer att förse förskolebarnen med blöjor. 

– Det finns ingen anledning att ändra systemet som finns idag där vi erbjuder blöjor. Det rör sig om så lite pengar i budgeten, säger hon.  

Enligt Monica Tägtström Bergman är Gnesta en liten kommun med drygt 500 barn i förskolan där ungefär en tredje- eller en fjärdedel av barnen är i behov av blöjor.

I den tidigare artikeln hänvisade kommunerna till att de ville invänta SKR:s jurists utlåtande innan de fattade beslut om eventuella förändringar för förskolan. Utlåtandet från juristen menar att fallet från kammarrätten i Stockholm inte kan anses prejudicerande då det inte testat på högsta instans. 

Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef för skolan i Katrineholm kommun, uppger att de inte har planer på att ändra sin nuvarande praxis där föräldrarna står för sitt barns blöjor under förskolevistelsen. 

– Vi kommer noga följa ärendet för att se hur det utvecklas, säger hon. 

I Nyköpings kommun hade Ewa Björnfoth, skolchef för förskolan i Nyköping, sagt att kommunen börjat titta på göra en upphandling för att köpa in blöjor till sina förskolor. En upphandling som nu inte blir av då även Nyköping valt att följa SKR:s rekommendationer och behålla det nuvarande systemet där föräldrarna står för blöjorna. 

Det som behöver komma till för att det ska bli ett slut på frågan om vem som i slutändan ska stå för kostnaden för blöjorna för förskolebarnen är att fallet prövas på högsta instans och i och med det blir prejudicerande. För att ett fall ska bli prejudicerande behöver någon skola i en kommun hamna i skottgluggen men det är inget som man oroar sig för i Eskilstuna. 

– Vår jurist har goda kontakter med SKR:s jurist och följer frågan noga, säger Tina Persson, skolchef för förskolan i Eskilstuna. 

Blöjbeskedet

Det som gör att blöjfrågan behöver prövas av Högsta förvaltningsrätten är för att det är oklart vad som måste ingå i maxtaxan för förskoleavgiften, enligt Skolverket. 

Alla tillfrågade kommuner kommer hålla kvar vid sin tidigare policy. För Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping innebär det att föräldrar med barn på förskolan som är i behov av blöjor fortsatt får betala för det.

I Gnesta står kommunen för kostnaden för blöjorna och kommer fortsatt att göra det.

Källa: Skolverket samt kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!