Från den 1 september får alla över 18 boka in sig för en påfyllnadsdos covidvaccin, under förutsättning att det gått minst fyra månader sedan förra sprutan. För vissa betyder det femte dosen, för andra kanske tredje.
Samtidigt är världens första virusvariantanpassade vaccin på ingående. Men trots att det kan vara bättre än tidigare vaccin uppmanar socialminister Lena Hallengren alla som vill och behöver en påfyllnadsdos att inte vänta på att det nya vaccinet ska komma till Sverige.
Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo håller med. Han väntar in en första leverans av det nya vaccinet veckan efter valet. Och konstaterar att det här med uppgraderade vaccin är en komplicerad sak.
– Det är jättebra att de kommer, och det här vaccinet som godkändes i veckan skyddar extra bra mot omikronvarianten BA.1. Det är bara det att BA.1 inte cirkulerar nämnvärt i samhället längre. Nu är det nästan bara varianterna 4 och 5 som smittar här.
– Men det nya vaccinet är åtminstone inte sämre än de tidigare.
Senare i höst kommer ytterligare ett moderniserat vaccin, som bättre ska skydda på BA.4 och 5.
– Problemet är att då har dessa varianter funnits så länge i världen att nya mutationer nog dykt upp. Då skyddar inte vaccinet så effektivt mot varianternas varianter. Det är ju dilemmat, läkemedelsföretagen kan snabbt ta fram uppdaterade vaccin, men innan de kommit ut på marknaden har viruset muterat igen och gjort skyddet mot smitta kortvarigt.
Det är viktigt att komma ihåg, poängterar Mäkitalo, att alla vaccinerna bevisligen skyddar mot svår sjukdom och död. Alla som behöver ha en dos till bör ta det vaccin som finns. Och den som ska grundvaccineras får ursprungsvaccinet.
– Men vi rekommenderar inte människor mellan 18 och 64 utanför riskgrupperna att ta en fjärde spruta. Det ansvaret får du ta själv. Du får en dos till om du vill, om du känner att du vill ha ett bättre skydd. Kanske inför en resa.
Är det många som bokar vaccination nu?
– Det bokas på ganska bra. Jag hör att det är rätt fullbokat de närmaste veckorna i Nyköping och Oxelösund. Men iDoc och Kry jobbar på att få fram fler bokningsbara tider. I norra länsdelarna finns gott om lediga tider.
Vissa hävdar att fler drabbas av allvarliga sjukdomar som stroke sedan vaccinationerna mot covid-19 inleddes. Ligger det någon sanning i det?
– Ingenting vi gör är riskfritt. Och det finns inga läkemedel som inte har biverkningar. Vissa människor tål inte vaccinet, och det finns alltid vissa som reagerar på något de flesta av oss inte reagerar på. Jag har inte sett statistik som visar att mängden stroke eller något annat ökat i takt med vaccinationerna. Läkemedelsverket registrerar alla rapporterade biverkningar i sina databaser.
Någon risk för att vaccinerna tar slut?
– Sverige har enorma mängder vaccin, det kommer inte att bli någon brist de närmaste åren. Och jag är ganska säker på att vaccineringen blir återkommande som med influensan, kanske lite mer frekvent.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar unga mellan 12 och 18 år att ta två doser. En utvärdering pågår kring om rekommendationen ska uppdateras eller ligga kvar. Besked väntas inom de närmsta veckorna, enligt TT.
Den 24 augusti vårdades åtta personer med covid-19 på sjukhus i Sörmland, en fördubbling från veckan innan.