Nya fartkameror dröjer: "Är inte riktigt igång än"

Byggnationen pågår för fullt längs delar av det sörmländska vägnätet. Men fortfarande återstår en hel del arbete innan de 61 kamerorna tas i bruk.

Stolparna står monterade mellan Stigtomta och Vrena, men elfrågan återstår att lösa innan kamerorna kan användas.

Stolparna står monterade mellan Stigtomta och Vrena, men elfrågan återstår att lösa innan kamerorna kan användas.

Foto: Tobias Johannesson

Sörmland2020-06-17 11:50

– Vi är inte riktigt igång än, men håller på och bygger platserna, säger Britt Lisra, utredare på Trafikverket region öst.

Som tidningen tidigare berättat så genomför Trafikverket en rejäl utbyggnad av antalet fartkameror i Sörmland, under året.

62 nya kameror ska komplettera de 49 som finns sedan tidigare, var beskedet vid årsskiftet. Nu blir det troligtvis 61 stycken då en kamera uteblir på riksväg 56 mellan Katrineholm-Alberga, som byggs om till mötesfri väg.

Det är framförallt riksväg 52 som berörs av utbyggnaden, med 31 kameror mellan Läppe utanför Vingåker till Stigtomta utanför Nyköping. Det innebär att nästan hela 52:an blir kameraförsedd.

Kostanden för en kamera beräknas till cirka 500 000 kronor, detta för att bygga plats, montera kamera och dra el.

Trafikanter på 52:an har säkert noterat att det har pågått en hel del arbete längs vissa sträckor en tid. Stora delar av arbetet är också färdigt, stolpar och kameror sitter på plats, men ännu har inga tagits i bruk. Först måste eldragning, elförsörjning och eventuella önskemål från markägare betas av.

– Och det tar en stund innan den biten blir helt klar. Det är inte helt enkelt att säga hur lång tid det kan ta, det kan variera från plats till plats, säger Britt Lisra.

Av de 14 sträckor i Sörmland som ska få nya kameror har Trafikverket kommit längst på tre: Bettna-Vrena och Vrena-Stigtomta (riksväg 52) samt mellan Björnlunda och Gnesta på riksväg 57. 

– När kamerorna väl tas i bruk kommer vi att gå ut med den informationen så att allmänheten vet att de är på plats. Det tycker vi är viktigt, säger Britt Lisra och fortsätter:

– Vi vet att kamerorna gör nytta. Vi får en sänkt medelhastighet vilket får betydelse om en kollision inträffar, risken för allvarliga olyckor minskar.

När det gäller de övriga sträckorna i Sörmland planerar Trafikverket att ha byggt färdigt själva platserna i november. Därefter ska elen dras.

Varje år får Trafikverket komma med önskemål om vilka vägsträckor de vill utrusta med kameror. Hög olycksrisk, mycket trafik och en medelhastighet som överstiger skyltningen är de viktigaste kriterierna. Och det finns planer på fortsatt utbyggnad i Sörmland under 2021.

– Vi håller precis på och tittar på vilka sträckor som skulle kunna vara aktuella, men det är bara ett arbetsmaterial i nuläget. Sedan förväntas ett beslut komma till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!