Här förvandlas äpplen till must

Sedan 2016 har Monica och Anders Björk drivit ett musteri i Björkeby mellan Stallarholmen och Mariefred. Nu utökas företaget med två nya delägare. Det är parets dotter Annelie Kjellin och hennes bästa kompis Jessica Hildingsson som kliver in.

Anders Björk lägger i äpplena som transporteras upp och in till äppelpressen.

Anders Björk lägger i äpplena som transporteras upp och in till äppelpressen.

Foto: Anna Hübsch

Sörmland2023-09-07 19:19

– Jag tycker att musteriet är en rolig grej. Det är socialt, man jobbar med kroppen och man får vara ute. Det är familjärt att få jobba med min mamma och pappa och min bästa kompis, säger Annelie Kjellin.

Hon bor på gården i Björkeby, som drivs av hennes man och hans bror. Även hennes bästa kompis, som också har gått in i företaget, bor på gården.

– Jag är lite av en odlingsnörd. Musteriet ligger hand i hand med att kunna ta hand om det som finns på gården, att inget ska gå till spillo, säger Jessica Hildingsson.

undefined
Monica Björk, Annelie Kjellin, Jessica Hildingsson och Anders Björk driver Björkeby musteri.

Förra året var det generellt ett mycket gott äppelår. Frågan är hur riklig äppelskörden är i år.

– En del träd har gett mycket frukt, andra inget alls. Men det är inget dåligt äppelår och vi är glada över att det ändå blev äpplen under vårt första år som delägare, säger Annelie Kjellin.

– Vi hade 17 kunder som kom den gångna helgen och det är ungefär vad vi hade på en hel höst ett annat år när det var dåligt med äpplen, berättar Anders Björk.

Kunderna kan också bli för många.

– Förra året fick vi sätta stopp. Meningen är att det ska vara en hobby, vi ska inte slita ihjäl oss, säger Anders Björk, som är pensionär liksom Monica.

– Men nu lär vi ju upp två nya. Innan Annelie och Jessica klev in har Ingela och Gunnar Forsberg, som varit med från början i musteriet, valt att sluta i år, fortsätter han.

undefined
Annelie Kjellin sköter här maskinen där äpplena först rivs och sedan pressas till must.

Den som vill musta sina äpplen ska lämna in minst 50 kilo frukt, vilket motsvarar fem fulla papperskassar.

– Många uppskattar att få tillbaka sina egna äpplen som must. Då vet man att de inte är besprutade, säger Annelie Kjellin.

– Man kan blanda med 25 till 30 procent päron, det blir jättegott. Däremot kan man inte ta med sommaräpplen för det blir bara mos, berättar Monica Björk.

undefined
"Många uppskattar att få tillbaka sina egna äpplen som must", säger Annelie Kjellin.

Hon säger vidare att kärnorna behöver vara svarta eller på väg att bli det för att äpplena ska vara mogna.

– Men sedan beror det också på hur söt must man vill ha. Musten blir surare med omogna äpplen. Men om äpplena är övermogna är de svåra att pressa, fyller Anders Björk i.

Hur ska man göra med fallfrukt?

– Lite stötskador går bra. Vi tvättar äpplena och har koll på om något är dåligt, säger Anders Björk.

Musteriet är öppet till slutet av oktober eller så länge som det finns kunder.

– Det har varit himla roligt de här åren vi har hållit på. Vi har träffat så många trevliga människor, säger Monica Björk.

Karta: Björkeby Musteri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!