Nya värmesmockan – då blir det 30 grader igen

Veckan blir något svalare – men i helgen är temperaturer runt 30 grader tillbaka igen. SMHI varnar för extremt stor risk för brandspridning: "Det är ganska torrt".

Till helgen väntar badväder med temperaturer uppemot 30 grader.

Till helgen väntar badväder med temperaturer uppemot 30 grader.

Foto: Leif R Jansson/TT

Sörmland2021-07-19 14:45

För semesterfirarna i Sörmland väntar en vecka med sol och temperaturer uppemot 25 grader.

– I början på veckan är det tidvis moln, lokalt någon skur, men också en del sol på dagarna. Temperaturer mellan 20-25 grader. På torsdag och fredag ser det ut att bli övervägande soligt och runt 25 grader, men det går inte att utesluta en eftermiddagsskur, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Till helgen stiger temperaturen.  

– Det är svårt att säga någonting redan till helgen, men det mesta tyder på att lördag och söndag blir runt 25 grader, uppemot 30 grader. Tidvis växlande molnighet, sol och lokalt kanske någon skur, säger Sofia Söderberg.

SMHI uppmanar till försiktighet vid eldning – det är extremt stor risk för brandspridning. 

– Det är brandrisk för att det är ganska torrt. Om man ska ut i skog och mark så gäller det att vara uppmärksam så att man inte sprider gnistor från elden. 

Sommaren har varit varmare än förra året. 

– I år har både juni och juli legat över det normala, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI. 

I juli i år har temperaturavvikelsen i Sörmland legat på ungefär fyra grader över det normala. Under samma period förra året var temperaturen en halv grad kallare än vanligtvis. Föregående månad var temperaturen tre grader över genomsnittet, vilket det även var förra året i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!