Nytt avtal ska ge bredband till fler

Bara ett fåtal byalag fick ta del av bredbandspengarna som länsstyrelsen delade ut förra veckan. Nu tar länsstyrelsen och Regionförbundet Sörmland nya tag för fiberutbyggnaden i länet – hand i hand med landets största bredbandsleverantör.

Sörmland2016-07-18 05:30

Men ett löfte om uppkoppling till alla är det inte.

– Nej, det garanterar inte fiber till varje enskilt hushåll. Men det ökar intresset hos marknadens största aktör att investera i vår region.

Det säger Jan Petersson, bredbandskoordinator vid länsstyrelsen.

Det han pratar om är den avsiktsförklaring som de regionala parterna alldeles nyligen skrev under med Telia.

Avtalet är frukten av en längre tids samtal med företaget, och har sin grund i svårigheterna att få statens stödpengar att räcka till mer än en bredbandstummetott på den sörmländska landsbygden.

– Det är en unik händelse i länets bredbandshistoria. Vi är inte först i landet, men det är inte många andra län som har tecknat en liknande avsiktsförklaring, säger Petersson.

Avtalet innebär enligt Telia att sörmlänningarnas möjlighet till fast och mobilt bredband på landsbygden nu ökar. Beroende på efterfrågan, står de Teliaägda företagen Skanova och Zitius redo att bygga ut det öppna nätet.

Att nätet är öppet innebär att alla it-tjänsteleverantörer kan hyra in sig på lika villkor, påpekar Telia.

– En viktig del i fiberutbyggnaden är att det finns ett lokalt engagemang och samarbetspartners som vill satsa tillsammans. Här finns detta och därför väljer vi att satsa med hela länet i fokus. En fibersatsning innebär en total utveckling av länets it-infrastruktur, kommenterar Linda Hernström, chef för Telias fiberaffär.

Syftet med den avtalade avsiktsförklaringen är just att stimulera till investeringar i Sörmlands digitala infrastruktur. Konkret handlar det om att länsstyrelsen, regionförbundet och Telia ska föra en tät dialog och byta erfarenheter kring bredbandsutbyggnaden.

– Det är en stor fördel. Och i dessa avstämningar kan vi lyfta fram områden i länet där det finns problem med utbyggnaden, och höra vad Telia har för tankar och planer för just det området, säger Jan Petersson.

Enligt bredbandskoordinatorn kommer länsstyrelsen att föra liknande diskussioner också med andra spelare på bredbandsmarknaden.

– Vår förhoppning är att den här avsiktsförklaringen ska ge fortsatta och ökade möjligheter till utbyggnad av bredband på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om