Nytt avtal ska minska svarstiderna på labbet

Om två år ska ett nytt avtal för laboratoriemedicinska tjänster vara på plats i regionen. Då blir svarstiderna ännu viktigare.

I dagsläget har Region Sörmland avtal med Unilabs när det kommer till laboratoriemedicinska tjänster. Efter årsskiftet drar en ny upphandlingsprocess igång. Om två år ska ett nytt avtal vara på plats.

I dagsläget har Region Sörmland avtal med Unilabs när det kommer till laboratoriemedicinska tjänster. Efter årsskiftet drar en ny upphandlingsprocess igång. Om två år ska ett nytt avtal vara på plats.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2019-10-29 13:52

I dagsläget har Region Sörmland avtal med Unilabs när det kommer till hantering av provsvar. Företaget har under året varit i blåsväder efter att tusentals provsvar försenats för patienter i Stockholms län. Men för sörmlänningarna ska det enligt Region Sörmland inte ha varit några förseningar. 

Det nuvarande avtalet går ut den sista september 2021. Därför har Region Sörmland nu inlett en ny upphandlingsprocess. Efter årsskiftet räknar man med att en ny förfrågan kan gå ut till de olika företagen på marknaden. Målet är att ett beslut ska vara fattat i november nästa år. 

Att det jobbas med ett nytt avtal redan två år innan det gamla har gått ut kanske kan ses som en lång tid. Men det är det inte, enligt Lina Lindfors, verksamhetschef på laboratoriemedicinsk service i Region Sörmland. 

– Det är inte jättevanligt att göra de här upphandlingarna. Om det blir ett byte av leverantör har vi räknat med nio månaders implementation. Anledningen är att övergångsprocessen, med eventuella överklaganden och andra praktiska lösningar, behöver få ta sin tid, säger hon. 

I det nya avtalet vill regionen lägga mer fokus på att få ned svarstiderna. 

– Eftersom de standardiserade vårdförloppen har tillkommit har det nuvarande avtalet inte alltid matchat vilka svarstider som skulle behövas. Avtalet skrevs utifrån de svarstider som vi ville ha då, men nu vill vi bli effektivare så att det blir så bra som möjligt för våra invånare, säger Lina Lindfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!