Stölder och stökiga personer är ett av handels största problem. Men med regeringens nya lagförslag hoppas man få bukt med problemet. Flera handlare har under långt tid velat ha möjligheten att porta vissa personer från sin butik – och nu ser det ut som om de kommer att få den.
– För Svensk handel har detta varit en fråga som vi drivit under mycket lång tid, så det känns väldigt skönt att vi nu närmar oss en ny lagstiftning. Vi är glada för att vi nu, äntligen, verkar gå mot ett positivt beslut i tillträdesförbudsfrågan. För våra medlemmar är det ett viktigt verktyg för att kunna ha en säker och trygg arbetsmiljö för alla som verkar i handeln. Det sänder också en mycket viktig signal om att vi inte accepterar vilket beteende som helst. Vill man fortsätta att besöka våra butiker måste man också behandla dem som arbetar där med någon form av grundläggande respekt, säger Per Geijer säkerhetschef på Svensk handel.
Handlare Magnus Jeppsson på Ica nära i Katrineholm tar inte ut någonting i förskott, trots att lagförslaget ser ut att ha majoritet i riksdagen. Men när och om den träder i kraft tycker han den är bra och det är något som branschen länge efterlyst.
– Lagen är jättebra, den kan mota Olle i grind. Chansen blir betydligt större att slippa personerna som stjäl i vår butik. Vår bransch används som skafferi för vissa individer och som det ser ut nu har vi svårt att göra någonting åt det, säger han.
Magnus Jeppsson vill poängtera att samarbetet med polisen är bra och att de gör ett fantastiskt jobb. Det stora bekymret han ser är att åklagare och domstolar inte tillämpar de lagar som finns och de flesta fall avskrivs. Av 100 polisanmälningar leder ett till två till åtal och fällande dom.
– Vi har problem med stölder i butiken, inte så mycket hot. Vi plockar flera som stjäl i veckan och de är i alla åldrar, ett tvärsnitt över populationen. Bara den här veckan har vi polisanmält tre fall. Den nya lag som föreslås skickar en signal att både vi och lagstiftande organ i Sverige ser allvarligt på upprepade brott. Att använda ordet snatteri i stället för ringa stöld nedvärderar brottet och skickar fel signaler. Om de summor vi förlorar under ett år exempelvis skulle stjälas under ett bankrån skulle det få stor uppmärksamhet i media säger Magnus Jeppsson.
– Det är klart att vi har problem med stölder, säger Micke Jonsson butikschef på Intersport Påljungshage i Nyköping.
Butiken har nekat kända snattare från att komma in tidigare, men de som livnär sig på att stjäla hittar vägar in ändå. Tillträdesförbudet, som en åklagare utfärdar, gäller under ett år och att den som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader ser Micke Jonsson som positivt.
– Hårdare tag mot de som begår de här brotten hjälper oss, det är avskräckande, säger han.
Nicklas Pettersson, butikschef på Willys på Kungsgatan i Eskilstuna, är positiv till lagförslaget, men tar inte heller han ut något i förskott.
– Stölderna går i vågor. Tidigare hade vi problem med ligor, men det har coronan satt stopp för. Hotbilden är svårare, det en medarbetare upplever som hotfullt kanske en annan inte upplever som hot. Lyckligtvis så har vi varit förskonade mot hot och våld i butiken.