Färre äldre behöver vård för covid-19

Fler patienter läggs in på sjukhus med covid-19 i takt med att smittspridningen ökar. Men jämfört med tidigare under pandemin är antalet äldre färre.

Maria Remén, infektionsläkare på Mälarsjukhuset, säger att antalet äldre som behöver vård för covid-19 minskat. Det kan ge intrycket av att det är fler yngre som behöver vård.

Maria Remén, infektionsläkare på Mälarsjukhuset, säger att antalet äldre som behöver vård för covid-19 minskat. Det kan ge intrycket av att det är fler yngre som behöver vård.

Foto: Veronica Karlsson/Arkivbild

Sörmland2021-04-01 09:14

Smittspridningen i Sörmland har ökat vecka för vecka, och ligger nu på aldrig tidigare uppmätta nivåer. Även trycket på vården ökar.

En förklaring till att fler smittas är att den brittiska varianten av viruset breder ut sig. Den är mer smittsam, och beskrivs ibland också som mer farlig. Från en del regioner kommer uppgifter om att fler yngre nu behöver vård för covid-19.

Men riktigt så enkelt är det inte, åtminstone inte i Sörmland. Även om antalet yngre sjuka ökar när smittspridningen gör det, ser det inte ut som om fler yngre behöver vård nu jämfört med under den första och andra vågen av pandemin, enligt Maria Rémen, infektionsläkare på Mälarsjukhuset. 

– De yngre har funnits där hela tiden, säger hon,

Den stora skillnaden hittills under den tredje vågen jämfört med tidigare är i stället att färre personer över 70 år behöver vård för covid-19. Även om de inte är helt borta, ser man en kraftig minskning i den åldersgruppen, enligt Maria Remén. Det gör att andelen yngre ökar, men betyder inte att antalet gör det jämfört med tidigare.

Tidningen har tagit del av statistik från Region Sörmland över patienter som fått sjukhusvård för covid-19, uppdelat i åldersgrupper. Under den första vågen, mars-juli 2020, var 70-79-åringarna den största gruppen, följd av 60-69-åringar och 50-59-åringar.

Även under perioden augusti 2020 till och med februari i år var gruppen 70-79 år störst, följd av 80-89-åringarna på andra plats.

Men nu, under mars i år, är bilden annorlunda. Även om det totala antalet patienter är mindre än under de två föregående, mycket längre perioderna, kan ett nytt mönster anas. Nu är antalet 70-79-åringar som får vård för covid-19 lika stort som i gruppen 60-69-åringar. 80-89-åringarna kommer först på fjärde plats, efter 50-59-åringarna.

Kanske är det den mindre andelen äldre som ger intrycket av att fler yngre behöver vård nu, resonerar Maria Remén.

– Det kan förklara bilden av att det är många yngre – att vi saknar de äldre, säger Maria Remén.

Förklaringen till utvecklingen tror hon är att många av de äldre, framför allt de som är skörast, har blivit vaccinerade.

Mer än 95 procent av 80-plussarna har nu fått minst en dos vaccin. Och även om andelen är lägre bland de yngre äldre, har många av de sköraste, de som bor på äldreboende och de som har hemstjänst eller hemsjukvård, blivit vaccinerade.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!