Varje dag drabbas ungefär 27 personer i Sverige av hjärtstopp. En av dem överlever. Av de cirka 10 000 människor som varje år får plötsligt hjärtstopp klarar sig alltså 500. De som överlever har haft turen på sin sida. Det har funnits en hjärtstartare i närheten och det har funnits människor med kunskap om hur den används.
Överlevnadschanserna minskar med tio procent för varje minut utan behandling så tiden vid ett hjärtstopp är avgörande
Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att fler och fler arbetsplatser, föreningar och offentliga lokaler investerar i en egen hjärtstartare. I dag finns cirka 30 000 hjärtstartare på offentliga platser i landet, lätt tillgängliga om de skulle behövas.
Men tillgängligheten är också en nackdel eftersom den gör apparaterna lätta att stjäla. När väggskåp och hållare gapar tomma beror det antingen på att hjärtstartaren stulits eller på att den flyttats till en säkrare plats för att hindra stöld.
SJ är ett exempel. Bolaget har hjärtstartare ombord på sina tåg och provar nu olika placeringar för dessa. Ibland upplyser en skylt i tågkupén att det finns en apparat, men att den förvaras hos tågpersonalen.
– Vi för ingen statistik, men visst händer det att hjärtstartare blir stulna. Vi ser ingen ökad trend i frågan, utan som vi kan se sker detta sporadiskt oavsett sträcka eller tågtyp, säger Alejandro Soler, presskommunikatör, på SJ.
Då återstår frågan varför någon överhuvudtaget kommer på idén att stjäla en hjärtstartare. Peter Bjurén vid Citypolisen i Stockholm har flera ärenden om hjärtstartare på sitt bord.
– Det är för mig fullständigt obegripligt varför man stjäl en hjärtstartare, säger han.
– Den kostar visserligen 15 000– 20 000 kronor, men andrahandsmarknaden är närmast obefintlig. Vem skulle köpa en begagnad hjärtstartare?
Peter Bjurén avskriver helt teorin att hjärtstartarna stjäls för att slaktas på dyrbara komponenter.
– Det finns delar som är värda pengar, men apparaten är så komplext uppbyggd att det krävs kunskap för att kunna montera isär den. I så fall skulle stölderna vara organiserade, och det finns det absolut inga tecken på.
De enstaka stölder som förekommer sker snarare av ren impuls, tror han.
– Man ser en hjärtstartare, vet att den kostar pengar och så snor man den. Efteråt ångrar man sig och kastar den så den blir obrukbar. Men då finns den inte på plats den dag den behövs för att rädda liv. Kanske tjuvens eget.
Dessutom krävs det faktiskt kunskap för att använda en hjärtstartare, påpekar Peter Bjurén.
– Det sägs visserligen att den är så enkel att vem som helst kan använda den, men det är inte riktigt sant. En riktigt utförd åtgärd förutsätter utbildning i hjärt-lungräddning.
Den utbildningen har över tre miljoner svenskar redan hunnit skaffa sig. Det är till dem projektet SMS-livräddare vänder sig. Det går ut på att intresserade registrerar sig som SMS-livräddare. Via en app kan larmcentralen sedan larma ut registrerade som befinner sig i närheten av ett hjärtstopp, för att snabbt påbörja hjärt-lungräddning.
Projektet finns i dag bara i Stockholms län men ska snart introduceras även i Västra Götaland. I Sörmland driver Moderaterna ett krav på att även Sörmlands landsting ska sätta till pengar för att starta utbildning enligt samma koncept.
I en vidareutveckling av projektet registreras också alla hjärtstartare på en karta. Livräddaren ska snabbt kunna hitta en hjärtstartare och ta den med sig till personen som drabbats av hjärtstopp.
Förutsatt att hjärtstartaren finns kvar på plats, vill säga.
Peter Bjurén vid Citypolisen tycker trots allt man ska låta hjärtstartaren hänga kvar lätt tillgänglig, även i ett utsatt läge.
– Risken att den blir stulen är trots allt mycket liten och nyttan många gånger större än kostnaden för apparaten.