Covid-19 slår hårt också mot de minsta. Riktigt hur svårt barn och unga drabbas i skuggan av restriktionerna kanske inte syns förrän i efterhand. Men vad kan vuxenvärlden göra under tiden, för att se barnen, underlätta för dem och – inte minst – säkerställa att barns och ungas rättigheter tillgodoses och Barnkonventionen efterföljs?
Detta har Region Sörmland och Eskilstuna kommun tagit initiativet till att se över i länet, och intresset för att delta i den öppna samverkan och de hittills fem bokade mötena är stort.
Spindeln i nätet är regionens barnrättsstrateg Åsa Stålhane. Hon oroas över läget.
– Barnen har blivit osynliga. De blir inte så sjuka men påverkas jättemycket ändå. Många sitter hemma, sköter skolan på distans och har inga fritidsaktiviteter att gå till. De oroar sig, för att smittas själva, för att mamma och pappa eller mor- och farföräldrarna ska bli sjuka, för betygen, för framtiden. Allt medan våld, alkoholkonsumtion och isolering i hemmen generellt ökar.
De nationella barnrättsorganisationerna är tydliga: "Ta ansvar och agera nu för att hantera akuta och långsiktiga effekter för barn och unga."
– Vi har sett lite nationella rapporter kring hur barnen mår i allt detta. Men kunskaperna är begränsade, och här i Sörmland kände vi att vi behöver kraftsamla oss, kartlägga och fånga upp behoven. Så vi har bjudit in brett; beslutsfattare, professionen och ideella föreningar, alla som på något sätt jobbar med barn samt civilsamhället. Deltagandet är frivilligt och bygger på allas engagemang. Meningen är att vi ska stötta varandra och öppna upp för samverkan.
Allt med utgångspunkt i alla barns lika rättigheter. Åsa Stålhane konstaterar att hur stor kris samhället än går igenom har barnen fortsatt rätt till bästa möjliga hälsa, rätt att uttrycka sina åsikter och få dem respekterade, rätt till utbildning och rätt till skydd mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp.
Första mötet har hållits och deltog gjorde bland andra representanter från skolor, barn- och elevhälsa och familjecentraler i Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm och Strängnäs, Barnhälsovården Sörmland, BUP, Folktandvården, Svenska kyrkan och Mälardalens högskola.
– Vi pratade om den ökade psykiska ohälsan bland barn i alla åldrar, utmaningarna med distansundervisning och de kraftigt minskade fysiska aktiviteterna. Det blev många kloka synpunkter kring vad som känns extra angeläget. Som utökad läxhjälp och lovskola, och att se över arbetsgivaransvaret så att föräldrar kan vara ett stöd för barn med distansundervisning. Många unga har varit hemma i över ett år nu, medan föräldrarna jobbar.
Just det här är den största akuta faran med pandemin ur ett barnrättsperspektiv, enligt länets barnrättsstrateg.
– Om ett par månader går många ut trean, nian och framför allt gymnasieskolan utan fullständiga betyg – med olyckliga lärare, föräldrar och ungdomar som följd. På grund av distansundervisningen riskerar många att bli underkända i ett eller flera ämnen, och det blir en jätteutmaning när dessa ungdomar ska ut i arbetslivet eller söka högre utbildningar. Betygskraven måste ses över i förhållande till pandemin, så ungdomarna inte hamnar hemma igen, hos föräldrarna, framför en datorskärm. Utan jobb, utan utbildning och utan framtidstro. De här konsekvenserna måste vi vuxna ta ansvar för.
För att läsa mer, anmäla sig att delta i mötena eller bara följa barnrättsarbetet, följ länken.