Regionen har just satt igång sitt omfattande sparpaket för att vända miljardunderskottet i budgeten. Breda nedskärningar är på gång i alla delar av organisationen – från sjukvård till kulturverksamheter. Totalt anställningsstopp planeras och 700 jobb kan försvinna.
– Vi har inget alternativ. Vi måste göra det här, sade Christoffer Öqvist under regionfullmäktiges möte i veckan.
Enligt kommunallagen måste en regions intäkter alltid överstiga utgifterna. Och en majoritet i Region Sörmland har bestämt att sparpaketet ska rädda budgeten, främst genom minskade kostnader och nedskärningar. Vänsterpartiet är det enda partiet som vill öka intäkterna med hjälp av en skattehöjning.
Men det finns en metod till, som ingen lagt fram som förslag.
Genom ett undantag i lagen kan en region få slippa undan kravet på budget i balans. Om regionen bedöms ha "synnerliga skäl" så kan den gå back under en tillfällig tid. Något som flera andra regioner har gjort, för att undvika stora nedskärningar. Bland annat i Skåne där man, trots ett underskott på fyra miljarder kronor, kommer undan massuppsägningar i vården tack vare undantaget.
Det är dock inte en lösning som Sörmlandspolitikerna valt att använda sig av. Än.
När tidningen frågar regionråd Christoffer Öqvist (M) varför inte Sörmland följt det skånska exemplet, svarar han:
– Jag känner väl till att de åberopat "synnerliga skäl". Men de har kommit längre i sin budgetprocess i Skåne, och här i Sörmland tar vi vår budget först i november.
Så det är fortfarande ett alternativ för Sörmland att ta till?
– Ja, det är inget jag utesluter. Om vi någon gång gör det så är det väl nu, när vi hamnat i det här läget. Vi har pratat om det i koalitionen.
Skulle ni kunna slippa alla uppsägningar och nedskärningar i regionen då?
– Nej, vi kan inte lösa hela situationen på det sättet. Vi har fortfarande ett behov att se över storleken på organisationen. Men det skulle kunna hjälpa oss en del på vägen.
Och när beslutar ni i så fall om detta?
– Vi återkommer i så fall om det när vi ska ta beslut om budgeten i november. Då har också verksamheterna hunnit utvärdera var olika lämpliga åtgärder kan sättas in.
Oppositionsrådet Monica Johansson (S) anser att det är för tidigt att ta ställning i frågan, men är öppen för det.
– I det här allvarliga läget är det av största vikt att den styrande minoriteten verkligen genomlyser alla juridiska möjligheter för att undvika massuppsägningar.