Mellan 2013 och 2014 ökade kostnaden för hyrpersonal i landstinget Sörmland med drygt 6,7 miljoner kronor till 141,7 miljoner kronor sammanlagt för länssjukvården (Nyköpings lasarett, Kullbergska sjukhuset och Mälarsjukhuset) och primärvården, (vårdcentralerna). Det görs ingen enskild redovisning för hyrsjuksköterskor, men enligt landstingets ekonomiavdelning så utgör de den största andelen av posten övrig personal.
– Den höga kostnaden för hyrpersonal och vårdplatsbristen hänger ihop. Vi har inte lyckats anställa personal och prioriterar att hålla så många vårdplatser som möjligt öppna och försöka ha en så bra arbetsmiljö som det går. Därför har vi medvetet tagit in hyrsjuksköterskor eftersom vi har medlen, säger divisionschef Hans Svensson.
Den största kostnaden för hyrpersonal i landstinget är för läkare inom länssjukvården. Men den största kostnadsökningen var den för inhyrda sjuksköterskor som steg med cirka 5,3 miljoner mellan åren 2013 och 2014. Det är 79 procent av den sammanlagda kostnadsökningen.
– Vi har ju trappstegsvis fått minskat antalet vårdplatser under många år och gjorde då ett strategiskt val att ta in hyrsjuksköterskor. Där syns en parallell utveckling mellan överbeläggningar på grund av platsbrist och ökande kostnader för hyrsjuksköterskor, säger Hans Svensson.
Inom primärvården minskade kostnaden för hyrpersonal med drygt 900 000 kronor. Men även där fanns en ökad kostnad för hyrsjuksköterskor, medan kostnaden för hyrläkare minskade med drygt en miljon kronor.