Oklara besked kring vaccinerna skapar oroliga frågor

Hur försiktig ska man fortsätta vara efter första vaccindosen? När kan man börja slappna av, och varför är det sådan skillnad i tidsspann mellan sorterna? Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo svarar.

Börje Länn efterlyser någon form av vägledning när det gäller vaccineringen. På infällda bilden smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Börje Länn efterlyser någon form av vägledning när det gäller vaccineringen. På infällda bilden smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Foto: Anne-Lie Andersson/Veronica Karlsson

Sörmland2021-04-07 04:45

Börje Länn i Eskilstuna fyller 80 under våren. Han har levt ett aktivt liv och bekantskapskretsen är stor. Efter ett långt yrkesliv på Volvo är han fortfarande engagerad i form av ordförande för företagets pensionärsförening.

Han anser att svenska myndigheters agerande kring vaccinerandet mot covid-19 lämnar en hel del i övrigt att önska. Och han hör att många av hans vänner har precis samma funderingar.

– Jag har full förståelse för att vi är i en unik situation och att det inte finns några helt rätta svar än, men någon form av vägledning tycker jag ändå vi äldre har rätt att begära. Jag blir mer och mer gråhårig ju mer jag söker vetskap, och jag vet att jag är långt ifrån ensam om att vara bekymrad.

Det Börje Länn vill ha klarare besked om är vad en första dos vaccin innebär. När börjar effekterna av vaccinet kicka in, vad törs man göra efter första sprutan? Kan man börja släppa en aning på den långa isoleringen? Skiljer detta sig mellan märkena?

Och vad gäller efter andra dosen? När är det egentligen säkert att börja träffa barnbarnen, vännerna och föreningsmedlemmarna igen?

– Jag tycker myndigheterna är dåliga på att informera om de här sakerna. Vi kan ju inte välja vilken sort vi vill ha, och det känns väldigt förvirrande med att det skiljer så mycket i tidsspann mellan doserna beroende på vilket märke du får. Mellan Pfizers doser ska det gå tre veckor, Moderna har runt en månad och Astra Zeneca upp till tre månader. Varför är det så?

Börje själv har just fått sin andra dos av Pfizer/Biontechs vaccin på sin vårdcentral, medan hans fru fick gå till massvaccineringslokalen Pingvinen i Parken Zoo, där de använde Astra Zenecas vaccin.

– Jag kan kanske börja träffa folk igen om tio dagar medan frun får andra dosen först om nio-tio veckor. Varför inte låta makar och sambos får samma sort?

undefined
Börje Länn, som själv har kol sedan många år och är noga med medicineringen, funderar på hur man som vaccinerad ska tänka nu. Törs man börja träffa vänner och barnbarn efter två vaccindoser?

Länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har full förståelse för att frågeställningarna väcks bland många äldre som känner sig instängda hemma. Men han börjar med att påminna om att vi bara levt med pandemin i ett drygt år och att världen haft vacciner att använda i tre månader. Att redan ha klara besked på alla frågor, och helt rättvisa system för alla människor att förhålla sig till, är orimligt. Länderna lär sig av varandras studier vartefter.

Vad törs man göra efter dos ett – och dos två?

– Första dosen ger ett 80-procentigt skydd mot svår sjukdom och risken att dö. Skyddet uppnås efter tre till fem veckor. Och två veckor efter dos två har du några procents högre skydd, och det blir långvarigt. Men, med den våldsamma spridningen vi har just nu i samhället vill jag inte ge så mycket av rekommendationer här. Själv skulle jag aldrig våga göra något alls innan jag fått dos två, och smittorisken är ju inte borta ens då.

Smittskyddsläkaren berättar hur Sverige noga studerar Storbritannien och Israel, som kommit väldigt långt med att vaccinera sin befolkning.

– En studie i Skottland vi följer visar att även om man fått ett fullgott skydd av vaccin kan man fortfarande både smittas och vara smittbärare. Så jag rekommenderar verkligen alla äldre att fortsätta ha tålamod medan spridningen ser ut som den gör. Det är för tidigt att slappna av och börja umgås.

Har man fått två doser vaccin, barnbarnen är friska och alla använder munskydd kan man väl med stor försiktighet ses, säger Signar Mäkitalo.

– Men själv skulle jag vänta åtminstone tre veckor efter dos två. Och glöm inte att barnens föräldrar kan vara smittbärande. Håll ut och ge er till tåls! Jag kan tänka mig att när vi vaccinerat klart alla 50-åringar och äldre i Sverige, gissningsvis i augusti-september, kan vi börja känna oss tryggare.

– Jag vet dessutom att Folkhälsomyndigheten jobbar med precis de här frågorna Börje har, och de kommer med förtydligade rekommendationer om några veckor.

undefined
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo manar till tålamod och fortsatt stor försiktighet. Med den snabba spridningen av covid-19 nu önskar han att även vaccinerade invånare håller sig till restriktionerna.

Att det skiljer mellan vaccinen beror på att de tillverkats på lite olika sätt och att företagen själva i sina studier kommit fram till olika resultat för bästa skydd.

Signar Mäkitalo tror att Region Sörmland kan välkomna en ny åldersgrupp till vaccination redan nästa vecka. Under april hoppas han att alla sörmlänningar 65 år och äldre ska ha fått en första dos.

– I bästa fall. Får vi färre doser och många inte vill vaccineras blir det ett annat läge.

Folkhälsomyndigheten räknar med att Sveriges 65-åringar och äldre ska ha fått första sprutan till den 15 maj.

Därför får du inte välja

Alla godkända vacciner skyddar effektivt mot sjukdom hos personer 18 år och äldre. Men det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet att välja. 

Tidsspannet mellan doserna av Pfeizers och Modernas vacciner har nyss förlängts från tre, fyra till sex veckor. Det beror på att det inte finns så mycket vaccin just nu, samtidigt som smittspridningen är stor. Personer med hög risk att bli allvarligt sjuka bör få skydd snabbt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!