Oklart om länets domstolar får extramiljoner

Sveriges domstolar får 280 miljoner kronor extra under 2020. Men trots att det finns ekonomiska problem i Sörmland är det ännu oklart om länets tingsrätter får ta del av pengarna.

Magnus Widebeck är i dagsläget inte bekymrad över arbetsbelastningen i Nyköpings tingsrätt.

Magnus Widebeck är i dagsläget inte bekymrad över arbetsbelastningen i Nyköpings tingsrätt.

Foto: Therése Jansson/arkiv

Sörmland2019-09-12 04:09

Domstolsverket begärde 550 miljoner kronor extra för kommande år. Det för att kunna hantera att brottmålen blivit fler, att säkerheten i domstolarna ses som ännu viktigare och för att kunna tillgodose kompetensförsörjning.

Svaret från regeringen kom tidigare i veckan. Nu står det klart att domstolarna runt om i landet får dela på 280 miljoner kronor, utöver de omkring sex miljarderna som Domstolsverket redan i dagsläget årligen betalar ut.

– Jag tycker att det är positivt att vi får mer resurser, men vi behöver analysera utfallet och göra en djupare analys så att vi kan hjälpa domstolarna på bästa sätt. Därför kan vi ännu inte dra några slutsatser kring de här pengarna, säger Leif Eriksson, ekonomidirektör på Domstolsverket.

För Nyköpings tingsrätt ligger nuvarande budget på 31 miljoner kronor. De skulle behöva en budgetförstärkning på omkring en miljon kronor för att slippa säga upp en notarie. De extra miljonerna tror man kan komma till användning, men än vill man inte ha någon större förhoppning.

– Vi har ingen aning om hur den här summan kommer att fördelas, allt kanske går till migrationsdomstolarna. Antingen blir det bra eller mindre bra. Det kommer att klarna under hösten, säger Magnus Widebeck, lagman i Nyköpings tingsrätt.

Hur pengarna ska fördelas ska vara bestämt strax före jul.

Att det skulle finnas problem med brottmål som blir liggande på hög existerar enligt Magnus Widebeck inte i Nyköping. Han anser att det är personalen som är anledningen till det.

– Det är inte som sjukhusens väntetider. Vi håller god fart, men blir man av med personal och måste lära upp nytt folk blir det problem. Men eftersom vi har ett bra personalläge är det full snurr på verksamheten, säger han.

Andra förutsättningar är det för Eskilstuna tingsrätt. Under september och oktober skulle tre notarier tillsättas, men på grund av det svåra ekonomiska läget gick det inte att genomföra. Förutom det har Eskilstuna tingsrätt dragit ned på antalet dagar då domare står till förfogande för att döma i mindre akuta brottmål.

– För de ärenden där ingen är frihetsberövad har vi tagit bort tre tingsdagar varje vecka. Det är en halvering av den kapacitet som vi har i normala fall. Det gör att vissa mål kommer att ligga på hög och ta längre tid att slutföra, säger Nils Cederstierna, lagman i Eskilstuna tingsrätt.

För att hantera den uppkomna situationen anser Nils Cederstierna att en domare och två domstolshandläggare skulle behöva anställas. Dessutom önskar han att notarieantagningen kan släppas på. Deras budget ligger i dagsläget på 31 miljoner kronor, men skulle behöva förstärkas till drygt 33.

– Man får inte glömma bort mängdbrotten. För att de ska kunna hanteras i systemet behövs mer resurser, säger han.

Han ser positivt på att domstolarna totalt sett får mer pengar att röra sig med, men anser inte att det är tillräckligt.

– Det är svåranalyserat att veta vad de här extrapengarna innebär för domstolarna på lokal nivå. Vi ska också komma ihåg att det här beslutet inte ligger i linje med vad Domstolsverket äskade, säger Nils Cederstierna.

Vidare menar han att debatten ofta handlat om polisens resurser, men att de övriga rättsleden glömts bort.

– Det är bra att polisen får mer resurser, men man måste samtidigt se till att hela rättskedjan får de resurser som behövs. Hovrätten har också utmaningar och stopp i sitt system.

Sveriges domstolar

I Sverige finns tre typer av domstolar: de allmänna domstolarna som består av tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, de allmänna förvaltningsdomstolarna, det vill säga förvaltningsrätt, kammarrätt och Högsta förvaltningsdomstolen, samt specialdomstolarna som avgör tvister inom olika specialområden, till exempel Arbetsdomstolen och Försvarsunderrättelsedomstolen.

Tingsrätterna är i dagsläget 54 till antalet och hovrätterna 8 stycken.

Domstolsverket är den statliga myndighet som lyder under regeringen och som fungerar som en serviceorganisation till domstolarna i landet. Domstolsverket har ingen bestämmanderätt över domstolarnas dömande verksamhet eller deras domslut. Källa: domstol.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om