Smittskyddsläkaren svarade på läsarnas frågor

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, svarade under torsdagsförmiddagen på läsarnas frågor om coronaläget, vaccinpass och övriga frågor relaterade till den pågående pandemin. Här kan du läsa svaren på frågorna!

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, svarade på läsarfrågor under torsdagsförmiddagen.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, svarade på läsarfrågor under torsdagsförmiddagen.

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2021-12-02 07:36

Agnes: Är omicron värre än corona, tydligen så har ingen blivit inlagd pga av omicron.

– Vi vet inte så mycket om Omicron ännu. Vi återkommer så fort vi kan. Det som är oroande är att omicron sprider sig i ett område där deltavirus finns.

Kristina Nordström: Var sjukhusinlagd för covid i våras. Räknas sjukdomen som en vaccindos eller ska man alltid ta alla vaccindoser som erbjuds ändå.

– En dos vaccin efter covid-19 infektion ger ett bättre skydd än bara infektionen. Två doser och sedan en tredje dos förväntas ge ännu bättre skydd.

Eva: En ovaccinerad som undviker alla platser med folk, håller avstånd osv bör väl ha mindre risk att dra på sig smitta än den som är vaccinerad och lever som vanligt mao rör sig fritt där det är mycket folk.

– Om man verkligen vill leva som en eremit och inte träffa andra människor så har du helt rätt med de virusvarianter som vi känner till. Dock brukar man vilja träffa några andra personer och när man gör det så kan man bli smittad. Det som är ännu mer problematiskt är att man riskerar att bli svårt sjuk om man är ovaccinerad. Risken för svår sjukdom för vaccinerad är mycket mindre än för en ovaccinerad.

Madeleine: Hur stort skydd ger vaccinerna mot allvarlig sjukdom (procent)? Kan man uppnå flockimmunitet genom vaccinerna eller behöver man smittas och får naturliga antikroppar?

– Skyddet mot svår sjukdom har visat sig vara mer än 90 % med de vaccin vi använt i Sverige den första tiden efter vaccination. Skyddet mot svår sjukdom har varit fortsatt bra upp mot 90 % även efter 5-6 månader men risken för lindrig sjukdom ökar undan för undan. Naturligt infektion ger skydd under ett antal månader. Vaccination efter naturlig infektion ger ett bättre skydd mot framtida smitta.

Mikael:Jag hade önskat att det gick att ställa sig i någon form av kö för dos 3 som betas av när prioriterade grupperna inte är fullbokade. Det borde ju snabba upp vaccinations-%. Finns det sådana tankar?

– Sådana tankar finns för viss sjukvårds och omvårdnadspersonal som träffar de allra svagaste i samhället men inte i övrigt för närvarande. Orsaken till det är att Folkhälsomyndigheten verkligen vill att de med störst risk för allvarlig sjukdom och död vaccineras först. Det är de äldsta som löper störst risk.

Irma: Vid vilken temperatur trivs Coronaviruset bäst?

– Som jag förstått det är det vår kroppstemperatur men den sprids lättare i luften när det är torrt.

Kamilla: Jag kom hem från Kanarieöarna inatt. Jag ska ta ett covid test idag? Får jag gå ut och träffa folk och jobba som vanligt? Min mans jobb vill att han stannar hemma en vecka måste man göra det? Tack!

– Folkhälsomyndigheten vill att de som besökt något av 7 länder i Afrika är hemma under 7 dagar. Det gäller inte vistelse i övriga utomnordiska länder. Man måste allts inte göra så men en arbetsgivare som använder sig av försiktighetsprincipen har jag inget emot. Den nya virusvarianten finns ju i många länder men man tror den har större spridning i de afrikanska länderna.

Eva Friman: Har man skydd mot Omikron om man haft konstaterad Covid-19?

– Tyvärr är man orolig för att genomgången infektion med tidigare covid-19 varianter inte ger skydd mot omicron infektion. Vi vet inte med säkerhet men misstanken finns.

Madde:Varför gäller inte ett negativt pcr-test som godkänt i vaccinationsbeviset? Är det inte säkert med testen?

– Antigentest som används ibland är inte lika säkra som PCR test och testet visar bara vad som finns i mun och svalg just exakt den tidpunkt man tar provet, inte vad som finns där två timmar senare. Vaccination har effekt under många månader.

Sören: Kan man få Pfizers vaccin som tredje dos om man har fått två doser Moderna tidigare

– Ja det kan man!

Orolig: När kan vi mellan 50-64 vaccinera oss i Katrineholm?

– Brev skickas ut till de som är yngre än 65 år om när man kan börja boka. Först i tur är 60-64 åringarna. Brev kommer nog snart.

Jenny: Är det klokt att ställa in planerad julfest på jobbet för 50-60 kollegor?

– I och med att du frågar mig så svarar jag ja det är klokt.

Ronny: Med facit i hand, var det inte bra dumt att lätta på en massa restriktioner i höstas? Hur kunde vi vara så naiva?

– Ja det kan man fråga sig!

Kalle: Hur länge behöver man vara hemma, varit sjuk 1vecka, måste ha läkarintyg. Är jätte hostig & förkyld. Får jag jobba eller kontakta läkare om läkarintyg?

– Klokt att diskutera med 1177 efter att du läst på deras webbsida först.

Ola Ledin: När kommer tredje dosen (tillhörande riskgrupp)?

– Möjlighet till bokning kommer att öppnas inom kort. Regionen informerar via sin webbsida.

Josefin: Varför smittspårar man inte i skolan (i klassen) när elever bekräftas smittades med covid-19 och alternativt uppmanar elever att testa sig eftersom de troligtvis exponerats för smitta i klassrummet? Det med tanke på att vissa inte ens har symtom och med andra ord omedvetet kan föra smittan vidare.

– Rektorer har vid behov kontakt med oss på smittskydd för att diskutera hur vi tillsammans ska hantera covid-19 smitta i skolan. I många fall rekommenderar vi testning av stora delar om inte hela klasser. I vissa fall rekommenderar vi också att barnen bör vara hemma upp till 1 vecka och testa sig för att få stopp på smittspridningen. Vi har kontakt med olika skolor näst intill dagligen för närvarande.

Josefin: När kommer prioriteringsordning gällande dos 3 för tidigare identifierade riskgrupper som gällde inför dos 1 och 2?

– För medicinska riskgrupper öppnas bokningen inom kort. Framkommer på regionens webbsida. Sedan kommer exempelvis 60-64 att få brev om när de kan börja boka.

Josefin: Vilka regionala rekommendationer (Sörmland) gäller på arbetsplatsen om man kan ha exponerats för smitta? Dvs varit i nära kontakt med någon på arbetsplatsen som har bekräftad covid-19?

– Vi följer de nationella rekommendationerna i Sörmland. För nära kontakt som är symtomfri gäller att man testar sig så fort möjligt och om det testet är negativt så tar man ett till test 5 dagar efter att man senast träffade kontakten. Den symtomfria får jobba.

Om man har symtom ska man stanna hemma och ta prov direkt och vänta in provsvaret.

Det som står ovan gäller ovaccinerad och vaccinerad men inte den som haft covid-19 senaste 6 månaderna. Däremot ska den med symtom inte vara på arbetet.

Jessica: Jag blir så frustrerad över antivaxare som är emot restriktionerna. Om alla bara tog vaccinet skulle vi inte behöva restriktioner. Varför fattar de inte det??

– Jag har inget svar på din fråga.

Linda: Jag har vaccinerats två gånger, senast i juni. Nu i november hade jag covid. Kan jag ta tredje dosen när den erbjuds, eller ska det gå en viss tid efter infektionen?

– Som du ser så kan man få lindrig sjukdom trots vaccin. I ditt fall skulle jag ta vaccin när det gått minst 6 månader och du får boka tid för vaccination. Den tredje dosen ger ett klart förbättrat skydd.

Nermina: Varför är det tillåtet att resa till Sydafrika eller utanför europa under pandemin, när man vet att vaccinationstäckningen inte är bra?

– Det är Utrikesdepartementet och Regeringen som fattar beslut om reserekommendationer. De väger in olika aspekter inför sina beslut. Exempelvis kan det finnas orsak att besöka en nära anhörig som är svårt sjuk och liknande. Man tar inte enbart hänsyn till smittrisker. Du kan läsa mer här: UD:s reseinformation - Regeringen.se

Undrar: Är det lämpligt att åka till kanarieörarna nästa vecka?

– En väldigt bra fråga. WHO har gått ut med att om man är ovaccinerad och 60 år och äldre och särskilt om man hör till en riskgrupp så bör man tänka sig för innan man åker utomlands. 

Jag tycker man ska värdera sin egen risk och ta reda på så mycket som möjligt om sjukvård i landet man vill besöka och de risker man kan löpa där innan man beslutar om resa.

Just nu ökar smittspridningen så det finns sannolikt bättre tidpunkter att åka om man vill undvika smitta.

Thomas Rodestrand: Varje dag får vi i press och media presenterat hur många som smittats av covid-19, t.ex. nu är det 56 smittade i region Öst(Östergötland). Tror det skulle vara värdefullt att också få reda på hur många av dessa som är vaccinerade respektive inte vaccinerade. Detta skulle kanske ge de ovaccinerade en knuff framåt och inse vikten av att vaccinera sig?

– Eftersom många är vaccinerade bortåt 80 % av befolkningen och då vaccinet inte förhindrar lindrig sjukdom så är många fall vaccinerade. Det som är intressant är att se hur stor andel av ovaccinerade (cirka 15-20 % av befolkningen) som behöver IVA vård och hur stor andel av de vaccinerade som behöver IVA vård.

På Folkhälsomyndighetens webbsida har de publicerat ett dokument med bra information. Där ser man att det är en övervägande del av de ovaccinerade som smittas och behöver IVA vård.

Orolig: Tack för ett fantastiskt jobb under pandemin! Min fråga gäller det att man ska hålla avstånd till ovaccinerade personer. Vad gäller för barn? De är ju ovaccinerade. Ska vi som inte har egna småbarn och inte jobbar med barn tänka på att inte umgås med barn om vi inte måste? Finns det risk för onödig smittspridning den vägen? Tacksam för svar!

– Avstånd är bra och viktigt. Om man är vaccinerad så får man ett mycket bra skydd mot svår sjukdom och död. Däremot kan man insjukna och få lindriga symtom. Med den vetskapen får man försöka hantera detta med att umgås med barn och barnbarn som inte är vaccinerade. Barnen är väldigt viktiga för oss och för framtiden. Vi behöver dem och behöver vara nära våra unga. Livet innebär vissa risker varje dag med vaccinet minskar vi riskerna så vi kan umgås mer särskilt med våra unga när de är friska.

Susanne: Törs man åka till portugal.har vaccin mvh susanne

– Jag föreslår att du läser in dig på hur det ser ut i Portugal nu och vad som förväntas hända där närmaste veckorna och vilka möjligheter till sjukvård du har där om du blir sjuk. Bestäm därefter. Det finns ju tidpunkter längre fram då smittspridningen i Europa sannolikt är lägre.

Gunnel: Är man mer skyddad efter tredje vaccinationen? Och när kan de som är 50år och plus få sin tredje vaccination?

– Ja man får ett bättre skydd av den tredje covid-19 vaccin dosen. Regionen kommer att skicka brev till de som är 60 år och äldre om när de kan boka tid inom kort.

Ann-Sofie Andersson: Hur går en smittspårning till på en arbetsplats? Testas alla i personalen?

– De som varit nära en person som bär på smitta informeras oftast av den som varit smittad, ibland av chefen och enstaka gånger av smittspårare eller smittskydd. Provtagning är aktuell vid vissa situationer i andra så avvaktar man till eventuella symtom. Hur man gör beror på tidpunkt för misstänkt smitta och i viss mån om man arbetar inom vård- och äldreomsorg med många mycket sköra personer eller om man arbetar bland yngre friska individer.

Erik: Varför är vi så mjäkiga i Sverige? I Danmark fick inte en människa sätta sin fot på restauranger, frisörer, kaféer osv i våras/somras om man inte kunde visa upp sitt vaccinationspass att man var dubbelvaccinerad. Och inget konstigt med det. Antivaxxare var helt enkelt inte välkomna. Behövs det hårdare tag i Sverige, tycker du?

– Lagarna i Danmark och Sverige skiljer sig. Mer behöver göras och Folkhälsomyndigheten har presenterat detta för regeringen idag.

Mia: Nu krävs vaccin i tyg vid vissa evenemang. När jag visar mitt vaccin tyg betyder det då att jag kan vara säker på att alla som arbetar med evenemanget är vaccinerade?

– Det borde ju vara så men säkrast är att fråga arrangören.

Timmy: Hur stor är smittspridningen just nu i Sörmland jämfört med resten av Sverige?

– Smittspridningen ökar i Sörmland men det finns regioner där ökningen är större, exempelvis i Västmanland och Stockholm.

Mikael Malm: Räknas ett Tillfrisknandebevis som ett godkänt Covidpass för att komma in på konserter?

– Nej. Bara vaccinbevis gäller i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!