Ungefär 15 000 ton jordgubbar äter vi svenskar varje år. Men de röda gubbarna är svårodlade eftersom de lätt angrips av insekter och mögel. Därför besprutas de mellan sju och åtta gånger per säsong, enligt en tidigare rapport från Naturskyddsföreningen.
– Tyvärr är det så att vi inte ser något trendbrott här, säger Gun Rudquist, chef på föreningens jordbruksavdelning.
Livsmedelsverket intygar dock att vi kan äta besprutade jordgubbar utan att oroa oss för hälsan. I tester innehåller inga jordgubbar halter av bekämpningsmedel som är i närheten av gränsvärdena. Och gränsvärden sätts med stor säkerhetsmarginal. Dessutom, påpekar verket, är jordgubbarna nyttiga och innehåller mycket C-vitamin. Så mycket att det räcker med en portion för att täcka dagsbehovet.
Ändå rekommenderar Livsmedelsverket ekologiska jordgubbar. Framför allt för miljöns skull och för dem som arbetar på odlingarna.
Men det är inte lätt att hitta krav-jordgubbar. De är svåra att få in, bekräftar Magnus Nilsson, stormarknadschef på Coop Forum i Nyköping.
– Men så fort vi får in dem säljer de bra, säger han.
Enligt Gun Rudquist på Naturskyddsföreningen finns det få ekologiska jordgubbsodlingar.
Vad ska man göra om man inte hittar ekologiska jordgubbar?
– Man blir inte akut sjuk av att äta konventionella jordgubbar, men det handlar om hur du tänker långsiktigt. Om du vill påverka på sikt gäller det att ställa frågor och använda din konsumentmakt.