Oppositionen vill ha ny tidsbokning

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna föreslår tre förändringar inom den sörmländska sjukvården. Ett förslag är att en central tidbokningscentral ska inrättas.

Landstingshuset i Nyköping.

Landstingshuset i Nyköping.

Foto: Sandra Nordin/arkiv

Sörmland2019-09-16 16:20

I tisdags förra veckan lämnade de tre partierna in tre motioner till regionfullmäktige. Partierna föreslår att en central tidbokningscentral för primärvården ska inrättas, att regionens personalpolicy ska uppdateras och att flera områden inom sjukvården ska omfattas av Lagen om valfrihetssystem (Lov).

Syftet med den centrala tidbokningscentralen är att avlasta vårdcentralerna och frigöra personalen till att ägna såg åt patientbesök. Oppositionen menar att det vore mer effektivt om sörmlänningarna kontaktade ett callcenter för receptförnyelse, tidsbokning och rådgivning. Det skulle möjliggöra att ha längre öppettider i telefonerna och tidsbokning på närmast lediga akuttid inom ett större geografiskt område.

– I dag saknas det många sjuksköterskor inom vården och vi vill att de istället kan användas till patienterna på plats. Det tror vi blir effektivare, säger Ewa Callhammar (L).

Förutom ett centralt upphandlat callcenter föreslår oppositionen att alla sörmlänningar ska kunna välja var de vill få sin vård utförd och av vilken vårdgivare. De menar att det skulle kunna korta köerna och vara mer kostnadseffektivt. Vårdvalsmöjligheten anser de ska införas inom ögonsjukvård, gynekologi/kvinnohälsa samt vid utprovning av hörapparat.

– Vi vill utöka valfriheten i den sörmländska sjukvården. Flera av de verksamheter vi föreslår Lov inom är sådana som står människor nära och där det finns ett behov av ökad tillgänglighet, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), i ett pressmeddelande.

Slutligen vill de tre partierna att regionens personalpolicy ska förnyas. Magnus Leivik (M), regionråd i opposition, berättar att den nuvarande personalpolicyn börjar bli gammal och behöver förnyas om de ska kunna bli en attraktivare arbetsgivare.

– Vi måste lyckas rekrytera och behålla sjukvårdskompetensen. Policyn som togs fram under 2011 och 2012 börjar bli gammal och behöver göras om. Det handlar också om att vi numera är en region som omfattar flera verksamhetsområden. Dessutom behöver hållbarhetsfrågorna få ett större inflytande i den nya policyn. Vi tycker att det bör framgå hur medarbetare och chefer bör jobba med klimatfrågorna, säger Magnus Leivik.

Inom ett år hoppas oppositionen att de har fått svar på samtliga tre motioner. Senast 2021 vill de att regionstyrelsen har genomfört en översyn av dagens personalpolicy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om