Ordspel ledde till utpressningsförsök

Två män har anmält att de utsatts för försök till utpressning, vid separata tillfällen. Båda har utsatts av personer de blivit bekanta med via olika appar.

Via chatfunktionen i bokstavsspelet blev mannen bekant med en person, som sedan försökt utpressa honom.

Via chatfunktionen i bokstavsspelet blev mannen bekant med en person, som sedan försökt utpressa honom.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Sörmland2023-08-23 21:14

En katrineholmare spelade det Alfapet-liknande spelet Wordfeud på sin telefon. Han blev via chatfunktionen i spelet bekant med en person och snart la han och motspelaren till varandra som vänner på Snapchat. Efter en tid började motspelaren skicka lättklädda bilder på sig och mannen skickade bilder till motspelaren på sig. 

Därefter började motspelaren kräva pengar för att inte i sin tur sprida bilderna vidare och ställde krav på att mannen skulle betala 100 000 kronor. Det har han dock inte gjort, utan istället polisanmälde han motspelaren för försök till utpressning. 

Något liknande hände en annan man i Katrineholm. Via appen Instagram kom han i kontakt med någon han trodde var en kvinna. Mannen skickade bilder "av privat karaktär" till den han trodde var kvinna. Men därefter begärde Instagramkontakten 5 000 kronor för att inte sprida bilderna vidare. Inte heller denna man har betalat, utan i stället polisanmält. 

Rent juridiskt är hot om att sprida nakenbilder att betrakta som olaga tvång, enligt fjärde kapitlet i brottsbalken. Spridande av nakenbilder på andra kallas olaga integritetsintrång och att hota med det brottet rubriceras olaga tvång. Men för att det brottet ska anses vara uppfyllt ska den skyldige ha uppnått vinning. Om inga pengar skickats och offret alltså inte agerat på tvånget, rubriceras brottet därför som försök till utpressning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!