– Risken är att man åker till Strömsholm och tror att det är öppet som det alltid varit. Om hunden är riktigt sjuk kan det gå illa för därifrån är det långt till nästa djursjukhus, säger Åke Hökby, ordförande i Nyköpings brukshundklubb.
Det är personalbrist och hög arbetsbelastning som leder till det drastiska beslutet att stänga smådjursakuten som används av många sörmländska djurägare.
– Det måste man ha förståelse för. Veterinärbristen är ett dilemma och slår förstås hårdare mot stationer med jour där man har öppet dygnet runt. Men det är klart att det går att få tag i veterinärer, det beror väl på vad man erbjuder, säger Åke Hökby.
Han har två vallhundar men har aldrig behövt åka till Strömsholm akut. Han säger att livmoderinflammation hos tikar och plötsliga skador är tillfällen då hundägare behöver hjälp direkt. Det exempelvis handla om jakthundar som attackerats vid vildsvinsjakt.
– Då slänger man in hunden i bilen och sticker. Strömsholm har alltid varit öppet. Jag skulle önska att djursjukhuset informerade brett så ingen behöver stå och banka på dörren utan att komma in, säger han.
Det är brist både på veterinärer och djursjukskötare med narkoskompetens, säger Mia Runnérus, chef för djursjukhuset på Strömsholm.
– Problemen är främst på dygnetruntöppna kliniker och djursjukhus. Folk vill inte jobba kvällar, helger och nätter. Det gäller ju överallt i samhället och inte bara i vår bransch.
Hästsjukhuset på Strömsholm har nattjour som vanligt i sommar.