Pandemi, reserestriktioner och semester på hemmaplan gav båtbranschen en boom under 2020, och trenden verkar hålla i sig från i fjol. Men båtlivet innebär också en risk för båtmotorstölder, och den här tiden på året ökar risken att bli utsatt för stöld. Flera båtar står fortfarande kvar på land i väntan på iläggning, vilket inte stoppar tjuven. Snabbt fraktas båten eller båtmotorn i väg med ett släp från en obevakad båtklubb, uppläggningsplats eller sommarstugeområde.
I och med att många återförsäljare börjar sälja slut är det dessutom extra svårt att skaffa en ny motor eller reservdelar om tjuven skulle vara framme.
När det gäller båtstölder handlar det ofta om beställningsjobb och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden. Även båtmotorer och utrustning hamnar utomlands men också på andrahandsmarknaden i Sverige.
Men det går att försvåra för tjuven och därmed minska risken att bli drabbad.
– Starta båtsamverkan. Det är viktigt att ha koll på marinor och bryggor. Organisera och samordna båtverksamheten så mycket det är möjligt på klubbarna, säger Per Klingvall, chef för rådgivning och information på Stöldskyddsföreningen.
Precis som många andra stöldbrott så har båt- och båtmotorstölder minskat under coronapandemin. Men det betyder inte att problemet är borta. Under första kvartalet i år har 86 båtar och 205 båtmotorer anmälts stulna i Sverige enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en minskning i båda fallen jämfört med året innan.
Med en eventuell lättnad i reserestriktioner till Sverige finns det farhågor om att en större aktivitet bland de kriminella nätverken ökar igen.
– Det finns en uppenbar risk att brotten ökar när det är lättare att röra sig över gränserna. Det är en farhåga som gäller fler än de som utsätts för båtstölder, säger Per Klingvall.
Men det finns några enkla åtgärder för att skydda sig och förebygga att bli drabbad.
– Stöldskyddsmärkning, att använda certifierade lås och ha spårsändare på båt och motor är ett bra sätt att försvåra för eventuella tjuvar. Se till att aldrig lämna någonting annat som är stöldbegärligt i båten, typ GPS eller andra varor som kan locka till brott. Upprätta ett båtkort med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning med mera, så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Det kan dessutom underlätta vid kontakter med ditt försäkringsbolag om du blivit utsatt för brott, säger han.
Med många nya båtägare i Sörmland, som i landet som stort, är det viktigt att förstå hur snabbt en båt- eller motorstöld kan genomföras och hur förhållandevis enkelt det är att få ut stöldgods från Sverige påpekar Per Klingvall.
– De skär av alla bultar till motorn och i vissa fall tar de med sig hela akterspegeln. När de väl ska lämna landet har tullen inga befogenheter att stoppa eller beslagta stöldgodset, utan måste tillkalla polis. Innan polisen är på plats kan föraren avvika från platsen och försvinna med nästa väntande båt. Undantaget är om tullen påträffar vapen, avslutar han.