Den senaste tidens uppgifter om att försäljingen av mediciner med jod har ökat på apotek har fått svenska myndigheter att reagera. Men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det ingen anledning att äta jodtabletter med anledning av kriget i Ukraina.
Jod är ett livsnödvändigt ämne som vi behöver få i oss för att ämnesomsättningen i kroppen ska fungera på rätt sätt. Men samtidigt som det är livsviktigt kan det också vara farligt i för höga doser. Och skillnaderna mellan ett för högt eller lågt intag är inte stora.
Det berättar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
– Ett långsiktigt intag på mer än 600 mikrogram kan påverka sköldkörteln och därigenom hormonbalansen i kroppen negativt. Här är den viktigaste riskgruppen gravida då för höga intag också överförs till fostret.
Rekommenderat intag är 50-200 mikrogram per dag. För vuxna som inte är gravida eller ammar är det 150 mikrogram per dag, vilket motsvarar tre gram joderat salt. Andra sätt att få i sig jod är genom mjölkprodukter och fisk och skaldjur, berättar Brugård Konde.
På senare tid har Livsmedelsverket sett en viss nedgång i mängden jod som svenskar får i sig. Bakom detta finns flera förklaringar enligt Brugård Konde.
– Bland annat har jodinnehållet i mjölk minskat. Sen är det många livsmedelsproducenter som inte använder salt med jod i sin produktion. Det här är något som drabbar de som mestadels äter färdigmat.