Någon gång om året händer det att någon behöver levertransplantation. Men att svampplockning slutar illa är väldigt sällsynt, enligt Johanna Nordmark Grass, överläkare hos Giftinformationscentralen.
– Vi får jättemycket frågor. Det behöver inte alls vara att man har ätit giftig svamp, den största mängden är oro och vi kan lugna. Känner man sig minsta tveksam ska man ringa till oss, säger hon.
Till att börja med är det viktigt att veta vad man plockar och att man inte äter något som man känner sig tveksam till.
– En del känner sig väldigt säkra på en svamp tills de ätit den och det är lite fel ordning, säger Johanna Nordmark Grass.
Giftinformationscentralen tar gärna emot bilder på svampen, som då kan bedömas av en expert. Då är det bra att ta bilder ur flera vinklar och att svampen fotograferas innan den tillagas.
– Skicka gärna bild på en svamp i taget och inte på tio kilo blandsvamp som ligger över köksbordet, säger Johanna Nordmark Grass.
Vit och lömsk flugsvamp är de riktigt farliga svamparna, som dessutom kan förväxlas med ätbara svampar.
– Ät aldrig vita svampar med vita skivor, eller bruna svampar med bruna skivor. Med det kommer man rätt långt, säger hon.
Toppig giftspindling kan ge livshotande skador på njurarna. Svampen växer tillsammans med kantareller.
– Blir man ivrig när man plockar kan den följa med. Har man barn med sig ska man kolla noga när man rensar, säger Johanna Nordmark Grass.
Att man mår illa och kräks efter att ha ätit svamp behöver inte betyda att man ätit någon giftig sort. Svamp är en känslig färskvara som ska tillagas så fort som möjligt.
Giftinformationscentralen har broschyrer på många olika språk. Personer som är uppväxta i något annat land än Sverige löper större risk att äta något olämpligt.
– Det kan finnas ätbara svampar i det landet som liknar våra giftiga, säger Johanna Nordmark Grass.