Osäker marknadfyller tanken

För en vecka sedan sänktes riktpriset på 95-oktanig bensin till 12.33 kronor per liter – billigare än så har det inte varit på fyra år. "Jag tycker att det är bra", säger Nyköpingspendlaren Ola Wiktorson.

Sörmland2015-01-07 19:02

Snart kan det tankas som om det var 2009. Då var nämligen det genomsnittliga priset för en liter 95-oktanig bensin 12.06 kronor. Sedan dess har världsmarknadspriset på råolja sjunkit, även om det svenska bensinpriset höjts i takt med att skatterna ökat.

Förra året låg det genomsnittliga priset på 14.48 kronor, men efter rejäla sänkningar är världsmarknadspriset för en liter bensin nu drygt tre kronor och den svenska bensinen billigare.

På Statoil på Norrköpingsvägen i Nyköping tankar Ola Wiktorson glatt tanken full med 95-oktanig bensin för 12.49 kronor/liter. Han arbetar med samverkan i kommun och landsting, och pendlar varje dag från Stockholm till Nyköping, samt mellan de sörmländska städerna.

– Jag tycker att det är bra att bensinpriset sänks, men sedan kan man ju fundera på miljön och att låga priser gör att folk kör bil mer. Det kanske inte är så bra, säger han och fortsätter:

– I dag kommer jag köra drygt 30 mil för att ta mig mellan olika städer i Sörmland. Men om kollektivtrafiken var bättre hade jag inte tagit bilen och kunnat jobba den tiden på tåget.

Bara några hundra meter därifrån ligger två St1-mackar. Där kostade en liter 95-oktanig bensin 12.09 kronor på onsdagen – 40 öre mindre än på Statoil. Men det avgjorde inte saken för Ola Wiktorson.

– Jag tänker inte på priset när jag tankar. Det är i stort sett samma och bensinbolagen vet nog vad de gör när de sätter priserna.

På andra sidan motorvägen stannade Khaled Alhmaidi på Shell vid Nyköpingsbro för att tanka på vägen hem till Malmö. När SN berättar för Khaled Alhmaidi att han har tankat på en av mackarna med högst pris för dagen skrattar han.

– Det känns okej, vi ska bara komma vidare just nu. Jag brukar inte tänka på priset så mycket, jag cyklar och åker tåg i stället.

Enligt branschorganisationen SPBI:s vd Ulf Svahn finns det inte mycket som talar för någon större prisökning under 2015.

– En av två saker måste inträffa för att det ska bli någon rejäl prisökning; antingen måste någon eller några bestämma sig för att skära i produktionen eller så måste efterfrågan öka kraftigt. Men det är betydligt mindre sannolikt än att produktionen minskas. Jag tror att produktionskapaciteten kommer att sjunka långsamt tills det möter efterfrågan under andra halvåret av 2015. Men marknaden är väldigt osäker just nu, osäkrare än den har varit på flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om