Otrevlig algblomning upptäckt på flera badplatser

Värmen lockar fram ovälkommen sommarplåga. Algblomning har konstaterats vid flera badplatser längs Sörmlandskusten.

Såhär såg det ut i havet utanför Nävekvarn, under lördagsförmiddagen.

Såhär såg det ut i havet utanför Nävekvarn, under lördagsförmiddagen.

Foto: Gunilla Enlund (läsarbild)

Sörmland2020-06-20 15:21

Ansamlingar av cyanobakterier, eller blågröna alger som de också kallas, har de senaste dagarna inrapporterats till Länsstyrelsen från Parkbadet i Nävekvarn, Furö i Oxelösunds skärgård samt vid Stensunds camping och på Askö utanför Trosa.

Varma och vindstilla dagar kan det uppstå algblomning som gärna flyter upp och lägger sig på ytan som en blågrön, grön eller gulgrön/gulbrunaktig illaluktande hinna.

Algansamlingarna kan var väldigt lokala men rekommendationen från Länsstyrelsen är att avstå bad om man upptäcker alger. 

Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för barn och husdjur. Vuxna rekommenderas att noga skölja av kroppen och tvätta sig med tvål och vatten om man har badat vid en algansamling.

Algblomning

Är en naturlig process som inträffar när växtplankton, mikroskopiskt små alger, massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar.

Flera olika typer av växtplankton kan blomma, till gruppen räknas oftast även cyanobakterierna (blågrönalger), som liknar alger både till uppbyggnad och till sättet att föröka sig.

All algblomning är inte giftig, däremot kan vissa cyanobakterier vara farliga för hundar och små barn. Hos vuxna kan de giftiga blomningarna leda till huvudvärk och illamående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!