Nu går de övergivna segelbåtarna under klubban

I januari 2021 lyfte Eskilstuna kommun upp tolv segelbåtar, som "fulförtöjts" och övergivits i Torshällaån. Nu säljs nio av dem genom anbudsförfarande till allmänheten. "Dyker, mot förmodan, båtarnas ägare upp får de lösa ut dem mot att de betalar upptagnings- och förvaringsavgift", säger Alice Öberg, samordnare på arenor och friluftsliv.

Alice Öberg är samordnare på arenor och friluftsliv inom Eskilstuna kommun.

Alice Öberg är samordnare på arenor och friluftsliv inom Eskilstuna kommun.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2023-10-02 19:14

I lördags var första tillfället att ta en närmare titt på de båtar som kultur- och fritidsförvaltning tog hand om för snart tre år sedan. Samma tid, klockan 12–14, gäller även nästa lördag den 7 oktober. Kommunens målsättning är att få dem sålda och på så sätt få igen, i alla fall en del, pengar som det kostat att ta upp och förvara dem.

– Det är främst segelbåtar som övergivits eller förtöjts på olika platser och som ägarna inte tagit ansvar för, säger Alice Öberg på Eskilstuna kommun.

undefined
Alice Öberg är samordnare på arenor och friluftsliv inom Eskilstuna kommun.

Efter att ha rådfrågat polisens hittegodsavdelning bestämdes att de omhändertagna båtarna skulle behållas i två år för att ge dess ägare möjlighet att lösa ut dem.

– Några var i så dåligt skick att vi beslutade om omedelbar skrotning. De som blev kvar bedömer vi vara sjödugliga, även om de är i ett visst behov av vård och kärlek.

undefined
Båtarna som kommunen vill hitta nya ägare till står uppställda på EME AB, Nybys tidigare rörlager, i Torshälla.

Hittills har en av båtarnas ägare gjort anspråk på sin omhändertagna egendom. Vill han ha tillbaka sin båt får han betala 45 000 kronor, vilket motsvarar kostnaden för upptagning och förvaring.

– Vi har försökt få tag i ägarna till samtliga båtar vi tagit hand om. Det arbetet hade underlättats om det, som vid bilägande, fanns ett register över båt och ägare.

– Som det är nu går det bara att säga: "Nä, det där är inte min båt" och det är svårt för oss att bevisa motsatsen, säger Alice Öberg och fortsätter:

– Det här är resultatet av att folk inte vill eller förmår att själva skrota sin båt, utan istället väljer att lämna eller överlåta den på någon annan.

undefined
I början av 2021 tog kommunen upp tolv övergivna segelbåtar i Torshällaån. Nu säljs nio av dem till högstbjudande.

Hittills har kommunen spenderat 400 000 kronor för upptagning och förvaring.

– Då är inte min eller mina kollegors tid inräknad. Det här är en tung kostnad för kommunen, pengar som vi skulle kunna haft mer glädje av.

De aktuella båtarna har sedan bärgning förvarats på ett inhägnat området vid EME AB, det som tidigare var Nybys rörlager, i Torshälla. Det är också dit intresserade kan förhandstitta, om de först anmäler sitt intresse till alice.oberg@eskilstuna.se.

– Det blir ingen auktion på plats. Eventuella spekulanter får chans att lämna bud fram till och med den 9:e oktober. Vi har inte satt något lägsta acceptpris, men det bud som lämnas är bindande, säger Alice Öberg

undefined
Kommunen tar emot bud fram till och med den 9:e oktober. De har inte satt något lägsta acceptpris, däremot är buden bindande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!