P-böter: här är man sämst i länet på att betala

Ingen gillar synen av den gula lappen under vindrutetorkaren. Men vissa verkar ogilla den mer än andra: Oxelösundsborna sticker ut i en kartläggning av utfärdade p-böter i länet.

Lappar bilar förgäves? I Oxelösund är nästan en tredjedel av böterna obetalda.

Lappar bilar förgäves? I Oxelösund är nästan en tredjedel av böterna obetalda.

Foto: Niklas Holm

Sörmland2019-08-03 13:02

Helt plötsligt ligger det där. Det gula lilla kvittot som meddelar att det skett en överträdelse av parkeringsbestämmelserna. Det senaste året har nästan 21 000 sådana lappar fästs på vindrutor runt om i Sörmland. Och i vissa kommuner är betalningsvilligheten inte lika stor som i andra.

En kartläggning av siffror från Transportstyrelsen visar att Oxelösund placerar sig sämst i länet när det kommer till att betala en utfärdad p-bot. Här lämnas 30,5 procent av p-böterna obetalda. Bäst är man i Trosa, där 91,3 procent av alla böter utfärdade mellan juli 2018 - juni 2019 hade betalats. På en hedersam andraplats placerar sig Nyköping med 90,7 procent betalda parkeringsanmärkningar.

Statistiken visar även, att bland de p-böter som har betalats, att invånare i några av länets kommuner gärna dröjer med att betala av sin parkeringsskuld. Gnesta och Oxelösund delar jumboplatsen när det kommer till att betala i tid: här har endast 56 procent betalat sin bot innan den första påminnelsen skickades hem till brevlådan. När det gäller ärenden som till slut hamnar hos Kronofogden placerar sig de sörmländska kommunerna relativt jämt, sticker ut gör Flen där fem procent av de betalda p-böterna var tvungna att drivas in av myndigheten. Bäst var återigen bilisterna i Trosa där bara en procent av ärendena nådde så pass långt.

Enligt Andreas Karlsson, objektspecialist på Transportstyrelsen, är betalningsvilligheten kring p-böter generellt på väg uppåt i Sverige.

– En anledning till detta är den lagen som ger kommuner rätten att beslagta fordon där parkeringsskulderna överskrider 5 000 kronor. Om man inte betalar så får man helt enkelt inte sin bil tillbaka, säger han.

Angående om det finns några faktorer som gör att vissa kommuner är bättre än andra på att betala i tid, blir svaret mer otydligt.

– Det finns egentligen inget mönster som jag kan se, säger Andreas Karlsson över telefon från kontoret i Örebro.

Om man blickar ut över hela landet delades nästan 1,6 miljoner p-böter ut under kalenderåret 2018, till ett totalt värde av 1,1 miljarder kronor. Av dessa stod Stockholm stad för mer än en tredjedel, med ungefär 565 000 vindrutor som dekorerats med de gula små lapparna.

P-böter: så många betalas i din kommun

Eskilstuna: 87,2 %

Flen: 87 %

Gnesta: 88,5 %

Katrineholm: 90,2 %

Nyköping: 90,7 %

Oxelösund: 69,5 %

Strängnäs: 86,6 %

Trosa: 91,3 %

Vingåker: 85 %

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!